Dnevne novosti

HAZU bira nove članove

09.11.2021 07:00 ZAGREB, 8. studenoga 2021. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je da bira nove članove u devet svojih razreda. Skupština za izbor novih redovitih, dopisnih i članova suradnika Akademije održat će se 19. svibnja iduće godine.

U razredima za društvene znanosti i za književnost moći će se birati do pet redovitih članova i do tri člana suradnika, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti do četiri redovita i do jednog člana suradnika.

U Razredu za filološke znanosti bira se do tri redovita i do dva člana suradnika, a u Razredu za likovne umjetnosti do dva redovita člana i do tri člana suradnika.

Do tri redovita člana moći će se birati u razredima za prirodne znanosti i za tehničke znanosti, a po jednog redovitog člana u Razredu za medicinske znanosti i Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

U svakom razredu HAZU-a može se birati do jedan dopisni član, dakle do ukupno devet dopisnih članova.Prijedloge za izbor redovitih, dopisnih i članova suradnika mogu dati Akademijini razredi, vijeća fakulteta i umjetničkih akademija, sveučilišni senat te znanstvena vijeća znanstvenih organizacija.

Prijedlog za izbor stranih državljana za dopisne članove može dati i Predsjedništvo Akademije. Pisane i obrazložene prijedloge ovlaštenih organizacija za izbor članova Akademije, valja dostaviti Predsjedništvu HAZU-a najkasnije u roku od dva mjeseca od objave obavijesti o izboru, dakle najkasnije do 5. siječnja 2022. godine.

Opširnije...