Dnevne novosti

Zagreb: Mjera roditelj odgojitelj skraćuje se do 7. godine života djeteta

08.11.2021 07:15 ZAGREB, 5. studenoga 2021. (Hina) - Grad Zagreb uputio je u petak u javno savjetovanje odluku kojom se ukida novčana mjera za roditelje odgojitelje nakon što im dijete navrši 7. godinu života, a onima koji imaju mlađu djecu, naknada se do tada smanjuje na tisuću kuna mjesečno.

Takva je odluka danas upućena na javno savjetovanje u trajanju od 30 dana, a kao podloga javnog savjetovanja, objavljen je i dokument u kojemu se analiziraju demografski i financijski učinci mjere, kao i njezini učinci na uključenost žena na tržište rada, ali i djece u odgojno obrazovne ustanove. 

“Nema više novih prijava na mjeru, radi se samo o reguliranju prava postojećih korisnika i to na način da se pravo na korištenje mjere skraćuje do 7. godine života djeteta”, kazala je u izjavi za medije zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

To znači da oni korisnici kojima su već sada djeca navršila sedam ili više godina iz mjere izlaze s 30. travnjem 2022., čime se stvara razdoblje u kojem se omogućava prilagodba na nove okolnosti, odnosno da korisnici mogu tražiti posao i zaposliti se za vrijeme korištenja mjere.

Korisnicima čija djeca imaju manje od 7 godina, od 1. svibnja naknada im se smanjuje na 1000 kuna mjesečno. “Oni ostaju u mjeri dok god dijete ne navrši 7 godina, ali isto tako mogu odmah zaposliti se i pronaći posao, a isto im se u svibnju omogućava da upišu dijete u vrtić”, istaknula je Dolenec.

Do sada na mjeru potrošeno 1,8 milijardi kuna

Iz analize koja je priložena javnoj raspravi, vidljivo je da je Grad Zagreb na ovu mjeru od 2016. potrošio 1,8 milijardu kuna, a da nove prijave nisu obustavljene u kolovozu, mjesečni trošak iz proračuna bio bi za tu mjeru 700 milijuna kuna.

“To je veće nego proračuni velikih gradova u Zagrebu, a iznos je ekvivalent izgradnje 27 novih vrtića u Zagrebu”, usporedila je Dolenec i dodala da je takva mjera neodrživa za proračun. Istaknula je i su demografski učinak mjere malen, odnosno dvojben. “Za obitelji sa troje i više djece postoji malo povećanje u periodu od kada je mjera donesena, ali ukupni broj živorođene djece nije porastao”, istaknula je. 

Poručila je i da u javnom savjetovanju očekuju i druge perspektive o toj mjeri, no s obzirom na to da se na neki način rasprava vodila prije nekoliko mjeseci, a mnogi su rekli da je mjera neodrživa, očekuju dobiti podršku.