Dnevne novosti

Sabor: Ukidanje trošarina malim proizvođačima jakih alkoholnih pića

05.11.2021 07:10 ZAGREB, 4. studenoga 2021. (Hina) - U saborskoj raspravi podržane su u četvrtak izmjene Zakona o trošarinama kojima se predlaže oslobođenje od plaćanja trošarine „malom proizvođaču jakog alkoholnog pića“ te na takve proizvode kad se upotrebljavaju u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda, odnosno dodataka prehrani.

Naime, predlaže se propisati oslobođenje od plaćanja trošarine „malom proizvođaču jakog alkoholnog pića“, odnosno fizičkoj osobi koja proizvodi jako alkoholno piće iz voća koje ta osoba uzgaja i dobiva sa zemljišta koje je u njezinom vlasništvu ili zakupu, s pomoću jednostavnog malog uređaja za destilaciju – kotla.

"Mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ može proizvesti najviše 50 litara jakog alkoholnog pića od voća godišnje po kućanstvu i koristiti to piće za vlastitu potrošnju i potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.Pozitivni efekti oslobođenja od plaćanja trošarine za male proizvođače koji proizvode isključivo za vlastite potrebe reflektiraju se, procijenjeno je, na održivost i opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima te na pojednostavnjenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima - fizičkim osobama kojih trenutno u Hrvatskoj ima 38.374.

Propisuje se oslobođenje od plaćanja trošarine na proizvode unutar kategorije alkohol i alkoholna pića te kad se takvi proizvodi upotrebljavaju u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda (obvezatno oslobođenje) ili u proizvodnji dodataka prehrani (opcionalno oslobođenje), uz ishođenje odobrenja oslobođenog korisnika trošarinskih proizvoda.

Oslobođenje od plaćanja trošarine na alkohol sadržan u veterinarsko-medicinskim proizvodima, odnosno sadržan u dodacima prehrani, primjenjuje se i kada se kao gotov proizvod uvoze iz trećih država odnosno unose iz druge države članice Europske unije, pri čemu uvoz, odnosno unos takvih proizvoda nije uvjetovan obvezom ishođenja odobrenja za oslobođenog korisnika već se primjenjuje izravno oslobođenje.

Oslobođenje od plaćanja trošarine na alkohol sadržan u dodacima prehrani odnosilo bi se primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), te druge proizvođače dodataka prehrani, koji bi se u poreznom smislu i administrativnom smislu rasteretili s obzirom na to da se prema trenutno važećim odredbama moraju registrirati kao trošarinski obveznici i plaćati trošarinu.

Ružica Vukovac (klub Domovinskog pokreta) rekla je kako će se time osigurati pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta kao i među članicama EU te administrativno rasterećenje ukidanjem obveze plaćanja trošarine. Podsjetila je na dugu tradiciju proizvodnje jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj vrenjem voća proizvedenog na vlastitom zemljištu.

Mirela Ahmetović (klub SDP-a) ustvrdila je kako je hrvatski porezni sustav jedna od najlošijih u svijetu vezano uz globalnu konkurentnost napominjući kako postoji oko 200 parafiskalnih nameta. Osvrnuvši se na trošarine na motorna goriva, podsjetila je kako nekim zemljama postoje tzv. plivajuće trošarine kako bi se amortizirao rast cijena. No, Hrvatska je jedina članica EU koje taj teret prebacila na distributere i nije se odrekla dijela trošarine na motorna goriva, upozorila je Ahmetović. Podsjetila je kako su predlagali da se trošarine izuzmu iz sustava PDV-a što Vlada nije prihvatila kako bi popunila proračunske rupe.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić pojasnio je kako izdvajanje trošarina iz obračuna PDV-a nije moguće, jer nije u skladu s pravnom stečevinom EU. 

Ukidanje trošarina malim proizvođačima jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe kao administrativno rasterećenje pozdravila je Ivana Kekin (klub zeleno-lijevog bloka).

Marijana Puljak (klub Centar-GLAS) rekla je kako su trošarine, nakon PDV-a, najveći prihod proračuna, a trošarinama malim proizvođačima jakih alkoholnih pića za vlastite potrebe prikupi se oko pet milijuna kuna godišnje.