Dnevne novosti

Komora i udruga socijalnih radnika oštro protiv “bleforme” sustava socijalne skrbi

04.11.2021 07:10 ZAGREB, 3. studenoga 2021. (Hina) - Komora i udruga socijalnih radnika pokrenule su u srijedu inicijativu “STOP gaženju socijalnih radnika” kojom se oštro protive promjenama Zakon o socijalnoj skrbi i komorskih zakona, istaknuvši da se ne radi o reformi, već o “bleformi” sustava socijalne skrbi.

“Više od 60.000 građana Hrvatske, socijalno isključenih osoba, koristi usluge u socijalnoj skrbi. To su naši korisnici i dužnost je svakog socijalnog radnika da se zalaže za njihova prava. Upravo zbog toga, socijalni radnici nemaju pravo na šutnju”, istaknula je na konferenciji za medije predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika (HUSR) Štefica Karačić.

Udruga i Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) pokrenule su inicijativu “STOP gaženju socijalnih radnika”, kojom na koncu javne rasprave o promjenama sedam zakona iz sustava socijalne skrbi, pozivaju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da preispitaju te prijedloge i u njih ponovo uključe predstavnike struke.

Predsjednik HKSR-a Antun Ilijaš istaknuo da se ključni problemi predloženih zakonskih promjena, nalaze u tome što se predloženim Zakonom o socijalnoj skrbi gase Centri za socijalnu skrb i predlaže osnivanje Zavoda za socijalnu skrb, a ta je centralizacija, tvrdi, u suprotnosti s Ustavnom, ali i Nacionalnom strategijom RH do 2030. Navodi i da će se predloženim gašenjem komore socijalnih radnika, “ugasiti glas dvije i pol tisuće socijalnih radnika” koji u Hrvatskoj rade u neadekvatnim uvjetima, ali i da će se dodatno otežati položaj korisnika.

“Promjenama se obećaje da će korisnici dobiti više, no kada se napravi izračun, jedan samac, kojemu se povećava novčana naknada, ali istovremeno smanjuje postotak iznosa za naknadu za troškove stanovanja, u konačnici će dobiti 20 kuna manje nego što je dobiva danas”, objasnila je Karačić. 

Aladrović odlučio autonomno provesti reformu

Karačić i Ilijaš napominju da su se predloženim izmjenama propisa usprotivile strukovne organizacije socijalnih radnika, sindikat, ali i Pravni fakultet u Zagrebu, organizacije civilnog društva, korisničke udruge te sami članovi radne skupine koja je radila na tim prijedlozima. Karačić, koja je i sama bila dio radne skupine zakonskih promjena, istaknula je da se obrat u zakonskom prijedlogu dogodio dolaskom ministra Josipa Aladrovića, koji je, tvrdi, iz zakonskih promjena u potpunosti isključio struku. 

“U procesu kojim su upravljale prethodne dvije ministrice išle smo u jednom sasvim drugom smjeru, gdje se struka i stručna praksa poprilično čula, no  ministar Aladrović svojim je dolaskom napravio radikalan obrat i donio odluku da ministarstvo autonomno izradi ovaj prijedlog, ignorirajući naše komentare i preporuke u izradi ovog zakona”, rekla je Karačić.

Ilijaš  je dodao da su prije ministrovog prijedloga, strukovne organizacije i ministarstvo tri godine radile na prijedlozima koje su išle u smjeru podizanja i objedinjavanja naknada. Ponovo je pozvao Aladrovića da s njima sjedne za stol, ali istaknuo i da će se Komora boriti do kraja kako bi spriječila “nešto što je protuustavno i protuzakonito”.

Na konferenciji za medije, Karačić i Ilijaš demonstrirali su "domino efekt kojim Aladrović ruši sustav". U Novinarskom domu postavili su pločicu s natpisom "ministar Aladrović", a pored nje poslagali pločice koje predstavljaju socijalni sustav, "socijalni radnici", "žrtve nasilja", "djeca i obitelji u riziku" i druge, koje su, nakon pomicanja Aladrovićeve pločice, pale na pod. 

Karačić: Socijalni radnici trebaju se testirati ili cijepiti, ali nisam za otkaze

Nakon što su četiri radnika Centra za rehabilitaciju Stančić dobila otkaz zbog odbijanja testiranja, što je prvi takav slučaj otkako je u sustavu socijalne skrbi uvedena obveza testiranja ili cijepljenja, Karačić je istaknula da bi se svi u sustavu trebali prilagoditi uvjetima u kojima žive. 

“Ako netko ne želi prihvatiti cijepljenje, (...) onda se mora podvrgnuti onim mjerama koje su propisane u slučaju da odbijaju cijepljenje, a to znači provjeri njihovog zdravstvenog stanja kroz testiranje”, komentirala je Karačić. Istaknula je da među otpuštenima, međutim, nema socijalnih radnika, ali i izrazila je svoje protivljenje otkazima. “Ne podržavam otkaze kao takve, ja mislim zapravo da će svi ti kolege u Stančiću imati priliku promijeniti svoje mišljenje i prilagoditi se i tako ostati na svom radnom mjestu”, poručila je.