Dnevne novosti

HNB: Visoki upravni sud potvrdio rješenje Povjerenika za informiranje

04.11.2021 07:15 ZAGREB, 3. studenoga 2021. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je u srijedu na svojim mrežnim stranicama da je zaprimila presudu Visokog upravnog suda kojom treba novinaru televizije N1 Domagoju Novokmetu omogućiti pristup e-mail korespondenciji guvernera Borisa Vujčića i predstavnika Knighthead fonda.

"Hrvatska narodna banka zaprimila je presudu Visokog upravnog suda RH u predmetu ostvarivanja prava na pristup informacijama Domagoja Novokmeta kojom je odbijena tužba HNB-a protiv posljednjeg rješenja Povjerenika za informiranje od 1. lipnja 2021. godine.

Ovom je presudom pravomoćno potvrđeno rješenje Povjerenika za informiranje od 1. lipnja 2021. kojim je Povjerenik Domagoju Novokmetu odobrio pristup preslikama poruka elektroničke pošte guvernera Borisa Vujčića i predstavnika Knightheada fonda te naložio HNB-u da ove preslike dostavi Domagoju Novokmetu. Istom presudom  Visoki upravni sud je naložio HNB-u platiti Domagoju Novokmetu sudske troškove u iznosu od 3.125,00 kuna", kaže se u HNB-ovo objavi.

HNB će, kako se navodi, postupiti po rješenju Povjerenika za informiranje koje je presudom Visokog upravnog suda postalo pravomoćno te, "pored podataka o izvodu iz evidencija ulaska u zgradu HNB-a predstavnika Knighthead fonda koje je HNB već ranije dostavio Domagoju Novokmetu, dostaviti i traženu prepisku čiji je dio Domagoj Novokmet i prije izricanja ove pravomoćne presude već objavio u medijima".

"HNB je bio dužan štititi povjerljivost poslovne prepiske koja se odnosi na treću osobu, a pravomoćnošću rješenja Povjerenika za informiranje ta je obveza HNB-a prestala", kaže se u HNB-ovo objavi.

Kako se doznaje, Visoki upravni sud rješenje je donio 20. listopada, a u HNB-a su Hini rekli da su ju zaprimili jučer. N1 televizija je krajem prošle i početkom ove godine objavila mailove za koje tvrdi da ih je početkom 2017. godine, u vrijeme "afere Hotmail", guverner HNB-a Boris Vujčić izmjenjivao s mlađim analitičarom fonda Knighthead Adamom Pieczonkom, kao i da se time pomoglo tom fondu da kreditira Agrokor i postane jedan od njegovih suvlasnika.