Dnevne novosti

Sabor: Raspisan natječaj za tri člana NO HRT-a

04.11.2021 07:00 ZAGREB, 3. studenoga 2021. (Hina) - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije objavio je u srijedu natječaj za izbor tri člana Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT), a postupak izbora pokreće se zbog isteka mandata tri sadašnja člana Nadzornog odbora.

Mandati 15. prosinca istječu predsjedniku Mladenu Čuturi, zamjenici Maji Martinović i članici Morani Paliković Gruden. Kandidature s dokazima o ispunjavanju uvjeta natječaja, dostavljaju se Odboru za medije u roku od 15 dana od dana objave natječaja. 

Za članove Nadzornog odbora HRT-a mogu biti birani samo hrvatski državljani koji imaju završen sveučilišni diplomski studij ili s njim izjednačen studij, aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika, te najmanje deset godina radnog iskustva.

Pri izboru članova Nadzornog odbora HRT-a vodit će se računa o tome da barem po  jedan član bude iz financijske i pravne struke te da većina članova Nadzornog odbora HRT-a ima radnog iskustva s područja medija.

Na prijedlog Odbora za medije, članove Nadzornog odbora HRT-a, na mandat od četiri godine, imenuje Hrvatski sabor većinom glasova svih zastupnika.

Natječaj za izbor tri člana NO HRT-a objavljen je u srijedu na mrežnoj stranici Hrvatskog sabora. Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova, četiri imenuje i razrješuje Sabor, dok je jedan član predstavnik radnika HRT-a. Uz troje članova kojima istječu mandati, članovi Nadzornog odbora HRT-a su Antonija Petričušić i Darijo Špelić.