Dnevne novosti

EP tuži Komisiju jer ne primjenjuje Uredbu o uvjetovanosti vladavinom prava

02.11.2021 07:15 BRUXELLES, 29. listopada 2021. (Hina) - Pravna služba Europskog parlamenta podnijela je u petak Sudu EU-a tužbu protiv Europske komisije zato što je propustila primijeniti Uredbu koja uvjetuje isplatu sredstava iz europskog proračuna vladavinom prava.

“Kao što je zatraženo u parlamentarnoj rezoluciji, naša pravna služba pokrenula je danas postupak protiv Europske komisije jer nije primijenila Uredbu o općem režimu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije”, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Ta Uredba je donesena u prosincu prošle godine i ona predviđa mogućnost suspenzije isplata iz europskog proračuna državama članicama u kojima je ugrožena vladavina prava.

“Očekujemo da će Europska komisija djelovati na dosljedan način i ispuniti ono što je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila tijekom naše posljednje plenarne rasprave o ovoj temi. Riječi se moraju pretvoriti u djela”, dodao je Sassoli.

Europski parlament je prije desetak dana izglasao rezoluciju u kojoj je pozvao Komisiju da pokrene postupak protiv Poljske nakon što je poljski ustavni sud donio odluku koja dovodi u pitanje primat europskog prava nad nacionalnim. Parlament je upozorio Komisiju da će podnijeti tužbu protiv nje  zbog neprovođenja mehanizma uvjetovanosti u slučaju Poljske.

Poljska i Mađarska pokrenule su pred Sudom EU-a postupak u kojem su zatražile da se preispita je li Uredba o uvjetovanosti u skladu s europskim pravom.

Čelnici EU-a su u ljeto 2020. kada su dogovarali višegodišnji proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine i plan za oporavak EU sljedeće generacije postigli kompromis da se Uredba neće primjenjivati sve dok o tome Sud EU-a na da svoj pravorijek.

Parlament sada zapravo traži da se taj politički dogovor ne poštuje, već ističe da je Uredba na snazi i da je treba primijeniti.