Dnevne novosti

VLADA: Odvjetnici iz EU ubuduće će moći pružati svoje usluge u Hrvatskoj

29.10.2021 07:30 ZAGREB, 28. listopada 2021. (Hina) - Podružnice odvjetničkih društava iz država članica EU u Hrvatskoj ubuduće će moći pružati pravne usluga koje uključuju i usluge savjetovanja o hrvatskom pravu, predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o državnome odvjetništvu.

Izmjenama i dopunama, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, važeći Zakon usklađuje s europskom pravnom stečevinom, odnosno u hrvatski pravni sustav prenosi se sedam direktiva Europskog parlamenta i Vijeća.

"Izmjenama i dopunama olakšava se učinkovito ostvarivanje slobode pružanja odvjetničkih usluga odvjetnicima iz zemalja EU u Hrvatskoj kao i našim odvjetnicima", istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Uređuje se i način provjere znanja o hrvatskom pravu za odvjetnike iz članica EU, a propisuje se i uporaba kvalificiranog elektronskog potpisa.

"Uvodi se i mogućnost zasnivanja radnog odnosa odvjetnika s drugim odvjetnikom koji samostalno obavlja odvjetničku djelatnost, kao s poslodavcem te zajedničkim odvjetničkim uredom", rekao je ministar.

Ukida se ograničenje mogućnosti osnivanja samo jednog odvjetničkog ureda, kao i nemogućnost da odvjetničko društvo budu osnivač drugog odvjetničkog društva.

"Ukida se i osnova prestanka obavljanja odvjetništva za odvjetnike koji više od šest mjeseci bez opravdanog razloga ne obavljaju odvjetničku službu, te osnova prema kojoj hrvatskim odvjetnicima s poslovnim nastanom u drugoj državi članici EU prestaje pravo na obavljanje odvjetničke službe u slučaju stupanja u radni odnos izvan odvjetničkog ureda", naveo je Malenica.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, te imenovala pregovarački odbor Vlade u kojem su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao predsjednik te kao članovi potpredsjednik Vlade i ministar financija, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ministar pravosuđa i uprave te ministar obrane, kao i njihove zamjene.