Dnevne novosti

Premijer danas podnosi Godišnje izvješće o radu Vlade

27.10.2021 07:30 ZAGREB, 26. listopada 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković danas će Hrvatskom saboru podnijeti Godišnje izvješće o radu svoje Vlade, bit će to središnja tema ovotjednog zasjedanja i prilika za podsjećanje na aktivnosti koje su iza nas, ali i za najavu budućih.

Detalji Izvješća, koje premijer podnosi usmeno, nisu poznati, no za očekivati je da će podsjetiti kako je prošla 2020., s obzirom na epidemiju covida, bila još jedna izazovna godina i za državu i za građane. Sve što smo radili u jednom smjeru, korona nam je okrenula natrag“, rekao je ranije premijer i naglasio kako bismo dogodine, da nije bilo covida, bili ispod 60 posto javnog duga u BDP-u.

Troškovi covida do sada su nam, naime, dosegnuli 3,8 milijardi kuna. Ipak, premijer ističe kako smo se „obranili“ ekonomski, socijalno, financijski, o čemu govori i procjena da će nam BDP u ovoj godini rasti više od osam posto.
„Anulirali smo pad od osam posto u prošloj godini, u pravim smo trenutcima stisnuli prave botune, no moramo nastaviti s gospodarskim oporavkom”, poručio je Plenković.

Hrvatskoj će u tome, nedvojbeno, pomoći Nacionalni plan oporavka i otpornosti do 2026., dokument koji sadrži projekte ukupno vrijedne gotovo 50 milijardi kuna i koji je dobio potporu Sabora.

U najtežoj godini, u smislu troškova i izazova – zdravstvenih, financijskih i ekonomskih, stvorili smo sve strateške dokumente i osigurali najviše novca za iduće desetljeće razvoja, rekao je premijer.

Na Izvješće nema replika

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru predstaviti Vladino, odnosno 'izvješće o stanju države i nacije'. Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o Izvješću, mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno. Premijer ima pravo i na završno izlaganje u trajanju od 20 minuta.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o minimalnoj plaći, a rad zaključiti glasovanjem, među ostalim i o izmjenama Zakona o obnovi od potresa koje bi taj posao trebale ubrzati.