Dnevne novosti

Novi Zakon o sukobu interesa strateški je korak unatrag

26.10.2021 07:31 ZAGREB, 25. listopada 2021. (Hina) - Prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je u javnom savjetovanju, u strateškom je smislu korak unatrag, iako u tehničkom donosi određena poboljšanja, prevladavajuće je mišljenje sudionika okruglog stola održanog u ponedjeljak u HND-u.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković kaže da, iako u prijedlogu ima određenih poboljšanja, ostaje nemogućnost vođenja postupka zbog povrede načela djelovanja. Problem vidi u tome što je Povjerenstvo stavljeno u poziciju administrativnog i upravnog tijela, a zapravo je djelovalo, i osnovano je kao etičko tijelo koje preventivno djeluje.

Prema novom prijedlogu zakona nemamo više mogućnosti voditi postupke zbog netransparentnosti, nesavjesnosti i pristranosti što samo po sebi nije dobro, izjavila je Novaković. Sudska praksa je bila vezana uz zakon koji je do sada na snazi i da se željelo to se moglo na drugačiji način urediti, no očito nije bilo volje. Samo opravdanje da je sudska praksa razlog da se takav zakon donese je "kukavičje obrazloženje", jer sudovi samo provode, a ne pišu zakone, ocijenila je Novaković.

Grmoja: Novi zakon donosi pravni kaos

Nikola Grmoja (Most) mišljenja je da novi zakon donosi pravni kaos - Povjerenstvu se oduzima pravo da donosi odluke na temelju povrede načela obnašanja dužnosti i to se spušta na jedinice lokalne samouprave gdje bi se trebali donositi "nekakvi" etički kodeksi. 

"Onda će nicati nekakva etička sudišta u kojima će većina imati glavnu riječ i može doći do terora nad manjinom, odnosno oporbom", smatra Grmoja i napominje kako se može dogoditi da različiti etički standardi vrijede u Zagrebu i Splitu. 

U zakonu je predviđena kazna za nedostavljanje dokumentacije Povjerenstvu u iznosu od smiješnih 1.000 kuna i to pokazuje kakva je namjera onih koji su kreirali zakon, drži Grmoja. Po njegovu sudu, Povjerenstvu bi trebalo ostaviti da odlučuje o etičkim standardima i unaprjeđuje ih, te propisati puno strože kazne za nedostavljanje dokumentacije.

Mirjana Juričić, sutkinja Visokog upravnog suda, smatra kako je intencija prevencija, a ne kažnjavanje sukoba interesa, te da, kada se ne poštuju zakoni nema ni jamstva da će se poštivati etičke norme. Etički kodeks je svakako potreban i treba omogućiti da se na političku odgovornost ne poziva samo na izborima, dodala je. 

Vedran Đulabić, član Vijeća GONG-a i profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta drži da u tehničkom smislu novi zakon predstavlja poboljšanje, jer se širi obuhvat osoba na koje se primjenjuje, no da je u strateškom smislu korak unatrag zbog nemogućnosti vođenja postupaka. Po njegovom sudu i predsjednik države i premijer su, u tom smislu, na istoj strani, jer smatraju da Povjerenstvu treba smanjiti ovlasti. 

Je li Hrvatska odustala od procesuiranja sukoba interesa? 

Oriana Ivković Novokmet (GONG) upozorila je kako prema novom zakonu Povjerenstvo više neće imati funkciju kontrole vlasti pa se zapitala je li Hrvatska odustala od procesuiranja sukoba interesa? Hoće li Povjerenstvo, kako tvrdi resorni ministar ojačati ili će oslabiti, kako smatramo u GONG-u i postati tijelo koje više neće moći kontrolirati vlast kada je u pitanju načelo djelovanja, upitala je Novokmet? 

Na skupu u organizaciji Gong i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo o ključnim zakonskim promjenama i kako će se odraziti na položaj Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa govorili su antikorupcijski i pravni stručnjaci, predstavnici stranaka i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.