Dnevne novosti

Sabor o prijedlogu smanjenja PDV-a na ženske higijenske potrepštine

22.10.2021 07:15 ZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - U Hrvatskom saboru raspravljen je u četvrtak Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol.

Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas) obrazložila je da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života platiti oko osam tisuća kuna poreza ma dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj. Dodala je kako je Europski parlament  2019. usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom se zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Stoga se založila za "iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj" kako bi pokazali da vodimo skrb o ženskim stanovnicama. No, drži da prijedlog  vjerojatno neće dobiti potporu vladajuće većine. Ocijenila je Vlada pokazala neempatiju prema ženama te pozvala vladajuće da, ako prijedlog smatraju manjkavim, predlože amandmane.

Ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić rekao je kako prijedlog ne može dobiti potporu, jer je potrebno sustavno rješenje kako ne bi bilo neželjenih učinaka. Podsjetio je kako je PDV već snižen na hranu, lijekove, energiju i komunalne usluge, no da to nažalost nije rezultiralo smanjenjem cijena.

Nikolina Baradić (klub HDZ-a) najavila je da ne može podržati zakonski prijedlog jer je manjkav. Rekla je kako Vlada vodi brigu o ravnopravnosti žena i bori se protiv siromaštva i socijalne isključivosti.

Anita Pocrnić Radošević (klub HDZ-a) naglasila je kako sniženje PDV-a nisu rezultirala smanjenjem cijena, već povećanjem trgovačkih marži i nije se odrazilo na povećanja standarda građana. I iskustva nekih zemalja pokazuju da se problem tako nije riješio, dodala je.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati. To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, smatra Glasovac.

Katarina Nemet (klub IDS-a) podržala je zakonski prijedlog, rekavši da je to životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i ne treba ju oporezivati kao neke druge artikle. Trebala bismo slijediti iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.

Marijan Puljak (klub Centar-Glas) pozvala je Vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine kao i Nikola Grmoja (klub Mosta) koji je rekao kako je jedna od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga.