Dnevne novosti

Vrhovni sud idući tjedan raspravlja o aferi HEP-DIOKI

22.10.2021 07:10 ZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Vrhovni sud ubacio je u treću brzinu kada su u pitanju predmeti povezani s Ivom Sanaderom, bivšim HDZovim premijerom, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da je za idući tjedan zakazana javna rasprava za aferu HEP-DIOKI, u kojoj je Sanader nepravomoćno oslobođen.

Nakon što su ljetos održane javne sjednice za afere Fimi medija i Ina -MOL te nakon što je prošli tjedan presuda njemu i HDZ-u za Fimi mediju postala pravomoćna, za sljedeći je tjedan zakazana i javna rasprava za aferu HEP- DIOKI.

Riječ je o jedinom postupku u kojem je bivši premjer nepravomoćno oslobođen optužbi, a javna sjednica trebala bi se održati 28. listopada. Odnosno, tri godine nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu donesena presuda. Spis je od svibnja 2019. na Vrhovnom sudu, a osim Sanadera bili su optuženi i Robert Ježić, nekadašnji vlasnik DIOKI-ja te Ivan Mravak, koji je bio šef HEP-a.

Optužnica je podignuta 2012. a suđenje je počelo tek 2018., nakon pustih peripetija jer su sva trojica optuženika imala problema sa zdravljem. Kada je suđenje konačno počelo, na optuženičku klupu su sjeli samo Sanader i Ježić, jer je Mravak u međuvremenu preminuo. To se ispostavilo i kao glavni problem tužiteljstva jer je on jedini teretio Sanadera, bez njegovog iskaza nije bilo dokaza protiv Sanadera i Ježića. Sander se teretio da je od Mravka tražio da pogoduje Ježiću tako da njegovom DIOKI-ju proda jeftinu struju, čime je proračun oštećen za oko 19 milijuna kuna. Osim što je kupio 3,8 milijuna kuna jeftiniju struju, Ježić je od HEP-a dobio i 15 milijuna kuna pozajmice, a da je dobije urgirao je Sanader, donosi Večernji list.