Dnevne novosti

VLADA Iznajmljivačima omogućiti uslugu doručka

22.10.2021 07:05 ZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Vlada je u četvrtak utvrdila prijedloge izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a među izmjenama je produljenje roka valjanosti privremenih dozvola za objekte zbog legalizacije, kao i omogućavanje svim iznajmljivačima usluživanja doručka.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je na sjednici Vlade rekla da se predloženim izmjenama produljuje rok važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti do 31. prosinca 2024. godine.

Do sada je bilo propisana mogućnost izdavanja privremenih rješenja, s rokom važenja najdulje do 31. prosinca 2021. To je u pratećem dokumentu objašnjeno, uz ostalo, time što je, "s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, u tijeku opsežan proces legalizacije koji će trajati izvjesno vrijeme te veći dio objekata za koji su izdana privremena rješenja kojima se omogućava obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga još uvijek nije ozakonjen".

Prema prikupljenim podacima, izdano je oko 15.900 privremenih rješenja, a ako se rok važenja tih rješenja ne bi produžio, ona bi prestala važiti, što bi dovelo do poremećaja u gospodarstvu zbog smanjenja smještajnih kapaciteta u turizmu, a time i do smanjenja prihoda za državni proračun i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim objektima za koje su ishođena takva rješenja.

Ministrica je istaknula i da se sukladno upozorenju Europske komisije izmjenama tog zakona omogućuje pružanje usluge usluživanja jela, pića i napitaka tj, kako se navodi u dokumentu doručka, i to pod istim uvjetima i za sve iznajmljivače u domaćinstvima i na OPG-ovima.

Predložene izmjene trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja 2022. godine.