Dnevne novosti

Uručeni ugovori za projekte izvaninstitucionalnih socijalnih usluga

19.10.2021 07:01 ZAGREB, 18. listopada 2021. (Hina) - Korisnicima su u ponedjeljak uručeni ugovori vrijedni više od 30 milijuna kuna za projekte u okviru "Razvoja, širenja i unaprjeđenja kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije", koji su sufinancirani su iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovori za projekte dodijeljeni su centrima za socijalnu skrb Šibenik, Split, Zadar, Čakovec, Karlovac, Slavonski Brod, Vukovar i Osijek, kao i zagrebačkim centrima za inkluziju i podršku u zajednici te za rehabilitaciju.   

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa istaknula je da su ugovori namijenjeni unaprjeđenju kvalitete usluga za ciljane skupine, kroz smanjenje broja korisnika usluge smještaja te institucijskog oblika skrbi izvan obitelji i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

Namjera im je i jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina i podizanje svijesti javnos
ti o važnosti deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina u zajednici.

Pletikosa je pojasnila da se radi o dvije komponente - jedna obuhvaća aktivnosti koje će, samostalno ili u partnerstvu, provoditi centri za socijalnu skrb, a druga aktivnosti koje će provoditi ostali pružatelji socijalnih usluga.

Za pružatelje usluga osigurano 88 milijuna kuna

Podsjetila je da su do sada potpisani ugovori za 22 projekta te osigurano 88 milijuna kuna za pružatelje usluga, pri čemu će centri za socijalnu skrb korisno utrošiti ta sredstva za razvoj usluga i deinstitucionalizaciju, a najavila je da će i dalje na isti način aplicirati na projekte.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar pozdravio je projekt te istaknuo da se radi o socijalnim programima pružanja pomoći i socijalnih usluga najpotrebitijima, a u ime dobitnika ugovora zahvalila je ravnateljica čakovečkog Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić.

Na novinarski upit vezano za upravni nadzor u Centru za socijalnu skrbi Maksimir, gdje je otkriveno više od 40 nepravilnosti, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić rekla je kako trenutno nisu tražili provedbu stručnog nadzora. Napomenula je da su za provedbu stručnog nadzora nadležni Komora socijalnih radnika za te radnike i Hrvatska psihološka komora za psihologe, a da je izvješće o provođenju upravnog nadzora proslijeđeno nadležnom državnom odvjetništvu te će se nakon toga procijeniti daljnje poduzimanje radnji.

Komora socijalnih radnika za stručni nadzor centra u Maksimiru

Nismo zatražili poduzimanje nadzora, a komora može samostalno ići u provedbu stručnog nadzora, pojasnila je Barilić. Dodala je da rade na standardizaciji rada centara za socijalnu skrb i centra za posebno skrbništvo te prate provođenje mjera i poštivanje zadanih rokova za njihovu provedbu.

Naime, po pisanju medija, upravnim nadzorom otkriveno je više od 40 nepravilnosti u Centru za socijalnu skrb Maksimir i Centru za posebno skrbništvo. Nadzor je pokrenut sredinom rujna nakon što je pjevačica Severina Vučković prozvala taj Centar za socijalnu skrb za nezakonitosti i pogodovanja u odlučivanju o skrbi nad njezinim djetetom. Izrečene su i mjere prema kojima će spomenuti centri morati revidirati svoja postupanja.