Dnevne novosti

Ponovno će se odlučivati o zakonitosti glavnog vještačenja u slučaju Agrokor

19.10.2021 07:10 ZAGREB, 18. listopada 2021. (Hina) - Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još uvijek nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i njegovih suokrivljenika za štetu koncernu od 1,2 milijarde kuna.

Visoki kazneni sud (VKS) u ponedjeljak je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Riječ je o dokumentu koje je izradila poljska podružnica vrtke KPMG, a za koji je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana, s druge strane, tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

VKS ocjenjuje da u prvostupanjskoj odluci navodi o tome koje su osobe izradile kombinirano vještačenje nejasni i u znatnoj mjeri proturječni.

''Zbog toga se rješenje ne može ispitati niti u dijelu koji se odnosi na razloge postoje li zakonom propisane okolnosti za izuzeće osoba koje su sudjelovale na izradi nalaza i mišljenja. Te okolnosti su od utjecaja na zakonitost nalaza i mišljenja'', pojasnio je VKS.

Apelacijski sud je izvijestio da će prvostupanjski sud u ponovljenom odlučivanju otkloniti pogreške na koje je upozoren te da će obrani omogućiti utvrđivanje koje su sve osobe sudjelovali u izradi nalaza i mišljenja.

''Jedino tako obrana može doći do relevantnih saznanja potrebnih za utvrđivanje ima li razloga za izuzeće vještaka'', priopćio je sud dodajući da će kao svjedoka pozvati osobu koja je taj dokument potpisala.

VKS je nadodao da će prvostupanjski sud, ovisno o dobivenim podacima, utvrditi "i na koje se poslove odnosio angažman drugih pravnih osoba", a utvrdit će i kakva je bila priroda prijašnjeg poslovnog odnosa između tvrtki koje su sudjelovale u izradi vještačenja.

Za štetu Agrokoru tužiteljstvo tereti Todorića, sinove i najbliže suradnike

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV. Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik nadzornog odbora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor Agrokora. Optužnicom su obuhvaćeni i izvršni potpredsjednik uprave za financije i kontrolu Tomislava Lučić, izvršna potpredsjednica za strateške poslovne Ljerka Puljić, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica. Ivica Todorić je početkom listopada 2020. u tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.