Dnevne novosti

Slom organiziranog radništva

19.10.2021 07:15 ZAGREB, 18. listopada 2021. (Hina) - U devet godina sindikati su izgubili petinu članstva, a obrazovanje je ostalo jedina javna služba u kojoj u sindikate učlanjeno više od polovine zaposlenih, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Pola godine nakon početka procesa utvrđivanja broja članova u sindikatima javnih službi Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti Ministarstva rada i mirovinskog sustava dostavilo je sindikatima podatke o utvrđenom broju članova. Podaci su temelj za donošenje odluke o sastavu Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

Predstavnik jednog od reprezentativnih sindikata, Željko Stipić iz Školskog sindikata Preporod, otkriva kako je od Ministarstva rada dobio potvrdu da bi pregovori s predstavnicima Vlade oko TKU-a trebali početi oko 20. listopada.
Podaci Povjerenstva pokazuju kako nije zaustavljen dugogodišnji trend smanjenja broja članova sindikata. Od ukupno oko 180 tisuća radnika u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi te mirovinskom i zdravstvenom osiguranju sindikalno je organizirano znatno manje od polovine radnika, odnosno njih oko 75 tisuća.

U 2017. godini 11 reprezentativnih sindikata brojalo je 79.885 članova, a 2012. imali su 92.481.
Stipić primjećuje kako je stanje posebno zabrinjavajuće u zdravstvu, u kojem broj sindikalno organiziranih radnika jedva prelazi 26 tisuća.

Novo prebrojavanje članstva pokazuje da je pet sindikata - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju i Sindikat djelatnika u kulturi - status reprezentativnosti steklo zato što imaju najbrojnije članstvo u svojim područjima. Isti je status ostvarilo i šest sindikata s najbrojnijim članstvom: Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat KBC-a Rebro, donosi Jutarnji list.