Dnevne novosti

O Švebu se glasuje u srijedu; Oporba: Nećemo dozvoliti silovanje javnog servisa

18.10.2021 07:10 ZAGREB, 15. listopada 2021. (Hina) - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u petak da će Sabor o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a glasovati u srijedu, na što je Marija Selak Raspudić (Most) vladajućoj većini poručila kako im oporba neće dozvoliti da „siluju javni servis“.

U ponedjeljak će se ponovno sastati Odbor za medije, sukladno odluci Odbora za Ustav, najavio je Jandroković, napominjući kako će se o izboru glavnog ravnatelja HRT-a raspravljati u utorak, kada Sabor nastavlja plenarnu sjednicu.

Glasovanje će biti u srijedu ujutro, a nakon toga će se raspravljati o izmjenama Zakona o obnovi, rekao je zastupnicima. Selak Raspudić takav dnevni red naziva omalovažavanjem saborskih zastupnika „jer vladajuća većina nastavlja inzistirati na oktroiranju novog šefa HRT-a koji je u eklatantnom sukobu interesa“.

„Oporba je danas izvojevala veliku pobjedu, naša bitka će se zbog vašeg nastavka oktroiranja nastaviti i nećemo vam dozvoliti da silujete javni servis“, poručila je. To je vaše demokratsko pravo, uzvratio joj je Jandroković.

Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav zaključio je u petak da su sjednice Odbora za medija na kojima se odlučivalo hoće li Šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a bile neregularne te da se mora sazvati nova.
Ako Sabor ne imenuje Šveba do 21. listopada, poništit će se javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja.

O povjerenju ministru financija

Saborski dnevni red u petak je dopunjen sa sedam novih točaka, uz izmjene Zakona o obnovi, koje idu u hitnu proceduru, uvršten je i prijedlog oporbe da se pokrene pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Taj prijedlog, koji je inicirala nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, potpisala su 34 zastupnika, a žele da se rasvijetli ljetošnji ministrov boravak na jahti poduzetnika Blaža Pavičića.