Dnevne novosti

Sabor izabrao Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda

18.10.2021 07:35 kandidati VSRH
ZAGREB, 15. listopada 2021. (Hina) - Vrhovni sud u petak je dobio novog predsjednika. Sabor je na tu dužnost izabrao Radovana Dobronića.

Za Dobronićev izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Prisegnut će u ponedjeljak, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a. 

Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu,  gradu u kojemu su mu radili roditelji.U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. godine. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine. Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju 'švicarac' prisegnuo u korist brojnih malih štediša.