Dnevne novosti

Dodik kaže da se ne boji sankcija i nastavlja prema secesiji Republike Srpske

15.10.2021 07:05 SARAJEVO, 14. listopada 2021. (Hina) - Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako neće ustuknuti pred najavama sankcija i nastavit će s politikom koja će osigurati maksimalnu samostalnost Republike Srpske (RS). 

"Sada proglašavam da je ovo kraj i da ćemo na Narodnoj skupštini RS-a ovo završiti i proglasiti (državne) zakone nevažećim", kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s diplomatima iz 11 članica Europske unije. Potvrdio je da predstavnici nekih zapadnih država nisu željeli doći na sastanak u Istočno Sarajevo koje je na teritoriju RS-a. Tvrdi kako Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačka kontinuirano rade u "interesu muslimana" i očekuje da će neke europske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS, ali da oko toga neće biti suglasnosti na razini Europske komisije.

"Ako EU ili Europska komisija donese odluku o sankcijama RS-u ili o njezinom iskljuljučenju iz programa (pomoći) neka zapišu da je to datum samostalne RS", istaknuo je Dodik. Ponovio je kako će u slučaju vojne interevencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane. U odgovoru na novinarsko pitanje kazao je kako do sada od Rusije nije tražio vojnu pomoć.

Dodik je najavio da će se uskoro održati sjednica parlamenta RS-a na kojoj će se povući suglasnost tog entiteta za uspostavu oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela te će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici. RS će svojim resursima i na "fini način" ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obavještajaca i sudaca kada njihovo djelovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim, rekao je Dodik. Kazao je kako će se to uraditi na način na koji je to 1992. učinila Slovenija prilikom raspada bivše SFRJ i da je 80 posto Srba u oružanim snagama BiH-a izrazilo spremnost da pristupi novoj vojsci RS-a.

Dodikovo ponašanje i najave odmah su oštro kritizirali njegovi politički oponenti u RS-u. Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je upozorio kako Dodik svojim ponašanjem stvara kaos samo kako bi ostao na vlasti. "Ovo je posljednji kritični trenutak u kojemu vlast pokušava spasiti samu sebe", kazao je Šarović novinarima najavivši kako će se oporba usprotivi "avanturistima" okupljenima oko Dodika koji, kako tvrdi, nepromišljenim postupcima dovode u opasnost opstanak entiteta. Tijekom dana zasijedao je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i kasnije priopćio kako to tijelo koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma inzistira na punom funkcioniranju svih tijela vlasti u ovoj zemlji, uključujući oružane snage.

Veleposlanici država-članica PIC-a pozvali su politilke čelnike u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prestanu prijetiti otcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Rusko veleposlanstvo objavilo je kako se Moskva ne slaže s ovom izjavom. Na Twitteru je reagiralo i američko veleposlanstvo rekavši kako SAD "nepokolebljivo podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH" kao jedne zemlje s dva entiteta i distriktom Brčko kao i bitnu ulogu visokog predstavnika u nadziranju i provedbi provedbi Daytonskog sporazuma.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu se sastao a novim ministrom vanjskih polosva Austrije Michaelom Linhartom koji je za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrao upravo BiH. Nakon tog sastanka priopćeno je kako su i Schmidt i Linhart razgovarali upravo o sadašnjoj krizi u BiH te su istaknuli kako je nužno očuvati stabilnosti te zemlje i spriječiti sve pokušaje podjela. Austrijski šef diplomacije potvrdio je kako visoki predstavnik ima snažnu potporu Beča i da na to može računati i ubuduće. "Mandat visokog predstavnika je i dalje od suštinskog značaja za stabilnost i konsolidaciju BiH i njenog puta ka članstvu u EU", kazao je Linhart.

Austrijski general Alexander Platzer trenutačno je zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR), a on se u četvrtak također odvojeno sastao s Dodikom. Kako je nakon toga priopćeno, general Platzer Dodiku je prenio da će vojnici iz država EU nastaviti provoditi svoju zadaću s ciljem očuvanja mira u zemlji. "Uloga pripadnika EUFOR-a je veoma značajna za očuvanje mira i stabilnosti i imam veoma pozitivno mišljenje o vašoj misiji u BiH", kazao je Dodik kako ga citiraju u priopćenju iz njegova ureda. On je pak ranije prijetio kako će uz pomoć Rusije u Vijeću sigurnosti UN nastojati ishoditi okončanje mandata EUFOR-a tvrdeći kako BiH ne prijete oružani sukobi pa onda nema potrebe za inozemnim vojnim snagama u zemlji.