Dnevne novosti

Sabor: Ovoga tjedna o izboru Dobronića

13.10.2021 07:20 ZAGREB, 12. listopada 2021. (Hina) - Hrvatski sabor ovoga bi tjedna trebao izabrati predsjednika Vrhovnog suda, o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da to bude Radovan Dobronić rapravljat će se u srijedu, dok je glasovanje predviđeno za petak.

Dobronić je na nadležnom saborskom Odboru za pravosuđe prošle srijede dobio pozitivno mišljenje i jednoglasnu potporu, pozitivno je mišljenje dobio i Marin Mrčela, no za njega je glasovalo sedam članova Odbora, jedan je bio protiv, a tri suzdržana.

Saborska većina bi trebala dići ruke za Dobronića

Dva dana kasnije, u dopisu Saboru, Milanović je potvrdio da ostaje pri svom prijedlogu i za predsjednika Vrhovnog suda predložio Dobronića, suca Trgovačkog suda koji je široj javnosti najpoznatiji po presudi protiv banaka u "slučaju franak". Na potezu je sada saborska većina, a ona bi po najavi premijera Andreja Plenkovića, trebala dići ruke za Dobronića.

Njegovim izborom zaključit će se kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda, koji je u rujnu izabran za predsjednika Europske udruge sudaca (EAJ) i prvog potpredsjednika Međunarodne udruge sudaca (IAJ). Za izbor predsjednika Vrhovnog suda bila su potrebna čak tri javna poziva, a na posljednji se javilo petero kandidata - uz Dobronića, v. d. šefa Vrhovnog suda Mrčela, sutkinja Lana Peto Kujundžić, odvjetnik Šime Savić i pravnica Barbara Gundić.   

Predsjednika Vrhovnog suda, uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, na prijedlog predsjednika Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor. Bira se na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovno biran, a nitko na tu dužnost ne može biti biran više od dva puta. Opća sjednica koju čine svi suci Vrhovnog suda u rujnu je s 29 glasova podržala Mrčelinu kandidaturu, dok je Dobronić dobio četiri glasa.