Dnevne novosti

Božinović o nasilju nad migrantima: Nužno je pričekati rezultate izvida

12.10.2021 07:20 ZAGREB, 11. listopada 2021. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, kako nema novih informacija tom slučaju te da je nužno pričekati rezultate izvida.

''Pričekat ćemo što će pokazati rezultati izvida i istraživanja. Na onome što je u petak priopćio ravnatelj policije bazirat će se sve ono što će se kasnije u za to predviđenim postupcima rješavati'', kazao je Božinović novinarima u Državnoj vatrogasnoj školi.

Zaštita državne granice u skladu sa zakonom

Upitan o odgovornosti zapovjednog sustava, Božinović je naglasio kako je zapovijed da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. ''Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru, iako smo mi već o svemu razgovarati'', kazao je. Božinović je ustvrdio da policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, obavljaju jedan od najtežih poslova. ''I na današnji dan, kada pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske na područje Hrvatske i EU-a u skladu sa zakonom'', rekao je dodajući kako je bilo slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti ili protupropisno ponašanje policijskih službenika.

Ministar je precizirao da se protiv osam policijskih službenika od ranije vode disciplinski postupci, a 22 slučaja su dokumentirana i predana Državnom odvjetništvu (DORH).''Kad netko pojedinačno napravi propust ili prekoračenje ovlasti bilo gdje, postoje službe unutar Ravnateljstva policije i unutarnja kontrola koja provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama'', kazao je.

Komentirajući anonimno pismo policajca, koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, Božinović je ponovio da se uvijek istraži sve što se prijavi. DORH je u spomenuta 22 slučaja odbacilo 13 slučaja zbog nedostatka dokaza.U slučaju anonimnog pisma policajca, riječ je o konkretnom slučaju s konkretnim mjestom i datumom, što je ranije nedostajalo. Ustvrdio je kako je reakcija na anonimno pismo bila promptna te da još traju izvidi.