Dnevne novosti

Sabor: Potpora vaučerima za obrazovanje odraslih

07.10.2021 07:30 ZAGREB, 6. listopada 2021. (Hina) - Saborski zastupnici pozdravili su u srijedu novi Zakon o obrazovanju odraslih koji bi trebao podići kvalitetu njihova obrazovanja te sam sustav učiniti fleksibilnijim i funkcionalnijim, a jedna od novina koju donosi su vaučeri za financiranje obrazovanja odraslih.

Zastupnike su zanimali kriteriji temeljem kojih će se vaučeri dodjeljivati, ali i uvođenje osiguranja kvalitete ustanova koje obrazuju odrasle, a kojih je trenutno oko 600 i pružaju oko 11 tisuća različitih programa. Je li ikada nekoj ustanovi uskraćeno ili povučeno odobrenje za rad, koja su zanimanja deficitarna, na temelju čije statistike će se provoditi vaučerizacija, pitala je Marija Selak Raspudić (Most). 

Vaučer će biti personaliziran, maksimalno vrijedan deset tisuća kuna, a način upotrebe bit će aplikatorna platforma na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, objasnio je Vladin predstavnik. I dok Majda Burić (HDZ) drži da će ta novina unaprijediti domaće tržište rada, Davor Dretar (DP) pita što ako se za vaučer prijavi 3000 Pakistanaca ili Nepalaca, kako će ih se rangirati u odnosu na hrvatske državljane s obzirom da će sredstva za obrazovanje moći koristiti i stranci. Nužno je snažnije promovirati cjeloživotno učenje i kroz potpore poslodavcima, jer debelo zaostajemo za drugima, poručila je Sabina Glasovac (SDP).