Dnevne novosti

Njemačka kaznila dvije kompanije zbog manipulacija tržištem struje

06.10.2021 07:05 BONN, 5. listopada 2021. (Hina/dpa) - Njemačka regulatorna agencija kaznila je u utorak velikim globama kompanije za prodaju električne energije Energi Danmark i Optimax Energy zbog manipulacija tržištem sredinom 2019. godine.

Energi Danmarku odrezana je tako kazna od 200.000 eura, a Optimax Energyju od 175.000 eura zbog „sustavnih neravnoteža” u lipnju 2019. godine, objavila je savezna agencija za distribucijske mreže.Kompanije su nudile ugovore o prodaji električne energije, iako ponuđena ili prodana struja nije bila dostupna niti je nisu imale namjeru nabaviti, priopćila je agencija. Dodaju kako su time tržištima slali obmanjujuće signale.Glasnogovornica Optimaxa potvrdila je primitak obavijesti o novčanoj kazni, koju će, kažu, detaljno proučiti. Iz Energi Danmarka nisu bili dostupni za komentar. Na odluku agencije o novčanim kaznama tvrtke se mogu žaliti sudu.

U tadašnjem sustavu trgovanja strujom utvrđene su manjkavosti. Energija uravnoteženja, koja trgovcima treba kako bi se izbalansirale fluktuacije potražnje, bila je tada jeftinija od električne energije na tržištu, što je rezultiralo neprimjerenim poticajima. Energija uravnoteženja trebala bi se aktivirati samo u slučaju potrebe, a ne radi ostvarivanja zarade pa je regulator uveo paket mjera kako bi suzbio takvu praksu.

Njemačka elektroenergetska mreža bila je pod pritiskom tri dana u lipnju 2019., kada je potražnja za energijom bila znatno veća no što se očekivalo. Tada su poduzete hitne mjere kako bi se osigurala opskrba. Analiza je dovela do istrage o tri tvrtke, dvije su sada kažnjene, a treću regulatori još 'češljaju'. Dodatnih pet tvrtki dobilo je upozorenje, uz prijetnju isključenja s tržišta u slučaju daljnjih prekršaja.