Dnevne novosti

Italija prekinula postupak protiv katalonskog čelnika Puigdemonta dok čeka europsku odluku

05.10.2021 08:08 RIM, 4. listopada 2021. (Hina/AFP) - Talijanski sud je u ponedjeljak prekinuo slučaj u vezi s europskim uhidbenim nalogom i s izručenjem katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta Španjolskoj dok čeka odluku europskog pravosuđa o njegovu imunitetu, rekao je njegov odvjetnik.

Carles Puigdemont se u ponedjeljak pojavio na prizivnom sudu u Sassariju, na Sardiniji, kojemu je Španjolska uputila europski uhidbeni nalog za njegovo izručenje zbog pokušaja odcjepljenja 2017. Puigdemont je uhićen 23. rujna nakon dolaska u sardinijsku zračnu luku Alghero, jedini talijanski grad u kojemu su se očuvali katalonska kultura i jezik, kako bi sudjelovao u kulturnom događaju. Sutradan je pušten na slobodu, uz obvezu da u ponedjeljak mora doći na saslušanje.

Puigdemont, kojeg Madrid optužuje za pobunu i pronevjeru novca, stigao je malo prije podneva uz klicanje desetaka pristaša katalonske, sardinijske i korzičke neovisnosti koji su izvikivali: "Sloboda, sloboda!" Nazočni su bili još troje visokih katalonskih dužnosnika koji su ga došli poduprijeti: eurozastupnici Clara Ponsati i Toni Comin, koje Madrid također traži te Jordi Sanchez, koji je u vrijeme pokušaja odcjepljenja 2017. bio čelnik secesionističke organizacije, a u lipnju je pušten na slobodu pošto je gotovo četiri godine proveo u zatvoru.

Trojica sudaca prizivnog suda u Sassariju odlučila su stoga da neće ništa poduzimati, nego će čekati rješenje žalbi koje je Puigdemontova obrana predala europskom sudu."Slučaj nije zatvoren, nego prekinut", istaknuo je Agostinangelo Marras, talijanski odvjetnik bivšeg katalonskog predsjednika, na izlasku iz sudnice.

Puigdemont (58), europski zastupnik od 2019., traži da mu se vrati zastupnički imunitet kako ne bi bio izručen Španjolskoj. Zahtjev u tom smislu nedavno je upućen Sudu EU-a koji je u srpnju odbio prijašnji zahtjev. Europski parlament mu je 9. ožujka skinuo imunitet velikom većinom glasova. Tu je mjeru Sud Europske unije potvrdio 30. srpnja. No na odluku Europskog parlamenta je podnesena žalba i još nije donesena odluka o sadržaju žalbe.