Dnevne novosti

Počela primjena dogovora iz Bruxellesa, normaliziranje prometa na sjeveru Kosova

05.10.2021 08:09 BEOGRAD/KOSOVSKA MITROVICA, 4. listopada 2021. (Hina) - Na sjeveru Kosova u ponedjeljak je počela primjena dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama, kojim je koncem prošlog tjedna u Bruxellesu uz posredovanje posebnog izaslanika EU-a Miroslava Lajčaka riješena trinaestodnevna kriza i okončana blokada graničnih prijelaza.

Specijalne postrojbe kosovske policije (ROSU) povukle su se s graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak u subotu u 16 sati, zamijenile su ih međunarodne trupe (KFOR) i pojačele ophodnju, a lokalni Srbi uklonili su barikade, pa se promet od jutros postupno normalizira. "Sljedeća dva tjedna KFOR će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području kao potporu primjeni nedavnog aranžmana o deeskalaciji na sjeveru Kosova", priopćeno je iz stožera međunarodnih snaga.

Privremene registarske tablice za vozila iz Srbije sa oznakom RKS, na kojima je inzistirala Priština kao recipročnoj mjeri, zamijenjene su naljepnicama koje su vozači dužni pod nadzorom policije staviti preko simbola - grba i natpisa SRB na registarskim pločicama. Promet je usporen, a kolona na prijelazu Jarinje duga je oko kilometar jer procedura s naljepnicama traje približno minutu po svakom vozilu, javlja reporter Radio-televizije Srbije (RTS). Naljepnice izdaju policije obje strane, a proceduru i primjenu mjera nadgledaju i predstavnici pravosudne misije EU-a (EULEX). Trajno rješenje problema registarskih tablica bi, kako su se obje strane obvezale u Bruxellesu, trebalo biti postignuto u roku od šest mjeseci.

Poslije proglašenja neovisnosti Kosova u veljači 2008. godine, koju Srbija ne priznaje i osporava prijem u Ujedinjene narode i međunarodne institucije, Beograd i Priština su pod okriljem EU-a u travnju 2013. postigle dogovor o normalizaciji odnosa, čiju primjenu prate stalni prijepori dviju strana.