Dnevne novosti

HNB ukida odluku o privremenom ograničenju raspodjela

01.10.2021 07:25 ZAGREB, 30. rujna 2021. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je objavila na svojim mrežnim stranicama da se od petka, 1. listopada ukida odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka tražilo da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.

Ta odluka, kojom se ograničavala kreditnim institucijama isplata dividendi, stvaranje obveze isplate dividende, otkup vlastitih dionica te dodjela varijabilnih primitaka do 31. prosinca 2021., na snazi je bila od 14. siječnja ove godine.

Podsjetimo, HNB je bankama i u ožujku 2020. godine naložio zadržavanje neto dobiti ostvarene u 2019. godini u cilju osiguranja stabilnosti financijskog sustava s obzirom na poremećaje u gospodarstvu zbog pandemije. Početkom ovogodišnjeg rujna, pak, HNB je preispitao postojanje razloga na temelju kojeg je odluka donesena te je ocijenio da su se okolnosti od njezina donošenja promijenile u dovoljnoj mjeri da se opravda njezino prijevremeno ukidanje od 1. listopada.

Kako navode iz HNB-a, napredak u procjepljivanju stanovništva te općenito povoljnija epidemiološka situacija uoči ljeta 2021. omogućili su ublažavanje epidemioloških mjera. To je, uz dobru turističku sezonu, ojačalo gospodarski oporavak, osobito u najsnažnije pogođenim djelatnostima, što je vidljivo i u rastu prihoda poduzeća. Također, navode, znatno je smanjen oslonac poduzeća na fiskalne potpore, dok su se izlasci poduzeća s tržišta zadržali na niskoj razini. Kreditne institucije ostale su dobro kapitalizirane tijekom cijeloga promatranog razdoblja, zahvaljujući između ostalog i zadržanim zaradama, a stabilnost poslovanja kreditnih institucija omogućila je neometano financiranje svih domaćih sektora. HNB je stoga ocijenio da više ne postoji potreba za sveobuhvatnom makrobonitetnom mjerom ograničenja raspodjela te predlaže ukidanje te odluke.

Umjesto općeg ograničenja raspodjela, u okviru redovne supervizorske procjene profila rizičnosti pojedinačnih kreditnih institucija HNB će nastaviti s posebnom pozornosti pratiti izloženost rizicima, osobito kreditnom riziku, kao i adekvatnost razine kapitala i politike dividenda svake pojedinačne institucije. Iz središnje banke napominju i da se od kreditnih institucija očekuje da i nadalje primjenjuju razboritu politiku dividenda, koja će osigurati njihovu sigurnost i stabilnost odnosno dugoročnu održivost poslovanja. Ukidanje te odluke u skladu je s postupanjem Europskog odbora za sistemske rizike, čija Preporuka o ograničenju raspodjela tijekom pandemije istječe 30. rujna 2021., a njezino trajanje neće se produljivati, navodi se u obrazloženju iz HNB-a.