Dnevne novosti

BiH: Srpski dužnosnici prekidaju bojkot tijela državne vlasti da bi isplatili plaće u državnoj upravi?

28.09.2021 07:10 SARAJEVO, 27. rujna 2021. (Hina) - Ministri iz reda bosanskih Srba prekinut će blokadu rada Vijeća ministara BiH pritisnuti činjenicom da nema drugog načina za rješavanje problema poput isplate plaća tisućama zaposlenih u tijelima državne uprave, najavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik Zoran Tegeltija koji je na čelu Vijeća ministara.

Po odluci parlamenta Republike Srpske dužnosnici iz tog entiteta u tijelima vlasti BiH od kolovoza bojkotiraju njihov rad i na taj način prosvjeduju zbog imenovanja Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice jer to smatraju nametnutom odlukom. Već dva mjeseca stoga ne funkcioniraju Predsjedništvo BiH, oba doma državnog parlamenta kao i Vijeće ministara. Srpski dužnosnici u tim tijelima ili ne dolaze na posao ili pak blokiraju donošenje odluka kako to, primjerice, u državnom vrhu čini Milorad Dodik.

Jedan od većih problema je i to što parlament BiH ni do danas nije usvojio proračun za 2021. pa Vijeće ministara svaka tri mjeseca mora donositi odluke o privremenom financiranju. Sadašnja odluka istječe potkraj rujna pa je potrebno usvojiti novu kako bi se do kraja godine mogle isplatiti plaće za oko 20 tisuća zaposlenih u državnim službama i agencijama. Među takvima je i oko sedam tisuća osoba koje dolaze iz entiteta RS.

U intervjuu za banjolučki list "Glas Srpske" Tegeltija je potvrdio kako će se o tome morati razgovarati, neizravno potvrdivši kako su nerealne Dodikove najave da će RS iz svog proračuna osigurati plaće za zaposlene u tijelima vlasti BiH."Sjednica (Vijeća ministara) će biti. Držat ćemo se stavova Narodne skupštine RS, slijedit ćemo zaključke, ponašati se u interesu RS i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procjenjivati koliko ugrožavaju RS ili veliki broj pojedinaca iz Srpske a tu je, svakako i odluka o privremenom financiranju", kazao je Tegeltija. Po njegovim riječima, isplata plaća državnim službenicima iz proračuna RS bila bi "skupa odluka" i dodatni trošak kojega bi taj entitet neopravdano platio, a to više od 35 milijuna eura samo do kraja ove godine.

Na taj je način odbacio raniju Dodikovu samouvjerenu tvrdnju o tome da RS ima dovoljno novaca za to. "Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti proračunom", kazao je Dodik koji planira neograničeno nastaviti s blokadama. Tegeltija je pak priznao i kako nema nikakvih izgleda da bi međunarodna zajednica pristala na zahtjeve iz RS da se revidira odluka o imenovanju Schmidta, odnosno da se o njegovoj poziciji ponovo vodi rasprava i to na Vijeću sigurnosti UN, kako su to tražile Rusija i Kina.

Takvu poruku Tegeltiji je prenijela i njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel tijekom kolektivnog oproštajnog susreta s premijerima iz regije, održanog prošlog tjedna u Tirani. Sam Schmidt je nedavno upozorio kako bi od blokada u BiH najviše štete mogli imati upravo oni koji ih nameću jer oni time zapravo sami sebe blokiraju. “Blokade nikada ne doprinose uspjehu i ne donose dobro", kazao je iskusni njemački političar u intervjuu za javni servis BHT istaknuvši kako onaj tko želi nešto pokrenuti, mora razgovarati da bi se to i dogodilo.