Dnevne novosti

Božinović: MUP nije zabilježio pokušaje ekstremizma i radikalizma u većem opsegu

28.09.2021 07:15 ZAGREB, 27. rujna 2021. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je, komentirajući izvješće SOA-e o sigurnosnim ugrozama, da nisu zabilježeni hakerski napadi na informatičku strukturu MUP-a niti su detektirani pokušaji velikosrpskog ekstremizma i islamskog radikalizma u većem opsegu.

''Činjenica je da u javnom diskursu postoje neke poruke koje jesu na tom tragu i koje su ponekad usmjerene prema RH. Međutim, one nemaju većeg uporišta u RH pa samim time nisu ni detektirani takvi slučajevi, pogotovo ne u većem opsegu'', ocijenio je Božinović dodajući da će MUP nastaviti poduzimati preventivne mjere i promptno reagirati u takvim slučajevima.

Božinović se osvrnuo i na aktualnu epidemiološku situaciju uzrokovanu covid-om 19 ocijenivši da nam u posljednjih tjedan dana brojevi zaraženih u odnosu na tjedan prije ne rastu.''U svakom slučaju je bolje ukoliko uđemo u jedan plato nego da je taj rast strelovit. Broj novozaraženih može ili rasti ili padati, mi se nadamo ovome drugome. Vlada je osigurala cjepivo za sve hrvatske građane, svatko tko se namjerava cijepiti – ima ga dovoljno. Veća procijepljenost nas bodi bržem povratku u staro. S obzirom na činjenicu da smo još uvijek procijepljeni manje od onoga što smo željeli, morat će mjere ostati ovakve kakve jesu'', kazao je. Božinović je nadodao da prošlotjedno povećanje broja zaraženih neki povezuju s povratkom ljudi u radne aktivnosti nakon godišnjih odmora. ''Ukoliko brojevi ne rastu u toj mjeri, moguće je da smo jedan očekivani porast uspjeli sanirati barem u ovom trenutku'', rekao je.

Upitan za komentar mišljenja znanstvenika Gordana Lauca koji je u nedjelju kazao kako se može očekivati i peti val virusa i da sve mjere treba ukinuti, Božinović je ocijenio da znanstvenici jesu tu da propitkuju. ''U cijeloj situaciji s pandemijom, važno je da znanost ima glavnu riječ. Znanost je spasila ljudski rod u više navrata. Neke od bolesti o kojima se ranije govorilo kao velikim globalnim izazovima postoje i danas, ali one su sanirane upravo zbog korištenja cjepiva. Znanost ne bi bila znanost ukoliko ne bi preispitivala i samu sebe. Ono što moramo imati u vidu je to da je znanost ta koja nas treba voditi kroz krize'' rekao je.

Govoreći o sve više zaražene djece, Božinović kaže da su uvijek mogući pojedinačni slučajevi. ''Činjenica je da djeca i mladi puno lakše podnose ovu zarazu i njihovi simptomi su blažeg karaktera'', kazao je. Božinović se osvrnuo i na pobjedu lijevih stranaka na parlamentarnim izborima u Njemačkoj ocijenivši da je riječ o strankama izrazito proeuropske orijentacije. ''Te stranke se po ključnim elementima programa gotovo i ne razlikuju i zalažu se za jaču Europu te se sve više okreću zelenim tehnologijama i digitalizaciji, što je u konačnici i u programu Vlade RH. Uvjeren sam da ćemo dobro surađivati i s novom njemačkom vladom'', zaključio je.