Dnevne novosti

Sabor raspravio Zakon o autorskom pravu

24.09.2021 08:36 ZAGREB, 23. rujna 2021. (Hina) - U Saboru je u četvrtak raspravljen Konačni prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima kojim ih se želi kvalitetnije i preciznije regulirati i zaštititi, te odgovoriti na potrebe digitalnog društva u skladu s pravnim okvirom EU.

Anka Mrak Taritaš (klub Centar-Glas) smatra da su predloženim zakonskim prijedlogom dotaknuti razni često suprotstavljeni interesi i zato je velik interes za ono što uređuje. Založila se za izradu procjene učinka zakona te upozorila na problem nedovoljnog poštivanja autorskih prava. Mrak Taritaš je napomenula kako, primjerice, Youtube za 60 posto objavljenog sadržaja isplaćuje samo 11 posto naknade. Vesna Bedeković (klub HDZ-a) najavila je podršku predloženom zakonskom prijedlogu, ocijenivši da kvalitetno regulira zaštitu autorskih prava u skladu s potrebama digitalnog društva i stvara dobar okvir za reguliranje prava i obaveza u skladu s pravnim okvirom EU. Marija Selak Raspudić (klub Mosta) istaknula je kako autor treba moći realizirati svoja prava u praksi, a ne da svega što stvori postaje vlasništvo nakladnika. Katarina Peović (Klub HSS-a i Radničke fronte)  zauzela se za zaštitu ekonomskih i socijalnih prava autora.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) podsjetila je da je postojeći zakon iz 2003. doživio brojne izmjene. Najavila je da će na predloženi zakonski prijedlog podnijeti brojne amandmane te da će o njihovom prihvaćanju i ovisiti SDP-ova potpora te pozdravila da zakon staje na stranu slabijih - novinara i izvođača. Drži da je potrebno predloženi rok za prilagodbu ugovora od tri godine potrebno maksimalno skratiti, jer je predug. Neprihvatljivim smatra moguće otuđivanje autorskog prava novinarima na način da im se tekstovi mijenjaju i dorađuju bez njihove suglasnosti.

Davor Dretar (klub Domovinskog pokreta) ocijenio je da je predloženi zakonski prijedlog nedorečen i rezultat kompromisa te najavio da ga neće podržati, kao i podnošenje amandmana. "U more ćemo porinuti brod za koji već unaprijed znamo da će propuštati vodu", ustvrdio je. Predložio je da se rok za prilagodbu ugovora sa tri godine skrati na šest mjeseci. Dragana Jeckov (klub SDSS-a) upozorila je kako je aktualni zakon zastario jer je donesen u vrijeme kada nije bilo youtubea ni facebooka. Stoga se zauzela za što jasnije uređenje pravila kojima bi se uveo red, ali na način da se ne ograničavaju autorska prava. Ocijenila je da se predloženim zakonskim prijedlogom primjerenije reguliraju autorska prava za stvaranje autorskih djela u radnom odnosu. Ustvrdila je kako 315 članaka zakonskog prijedloga pokazuje da se radi o složenom zakonu koji neće biti lako provoditi.

Obuljen Koržinek: Možemo obraniti od tvrdnja o retroaktivnosti

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da će se novim zakonom o autorskom pravu ta prva zaštiti u digitalnom kruženju te rezultirati čvršćim i sigurnijim okružjem za rad kulturnih i kreativnih industrija.„Cilj je da svi oni koji stvaraju djela zaštićena autorskom pravom budu u sigurnoj poziciji da mogu na digitalnom tržištu ostvariti svoja prva, zaštititi autorska djela, a kada se monetiziraju da za to dobiju pravičnu naknadu”, kazala je ministrica u Saboru. Dodala je kako je uvjerena da zakon uvažava različite interese primjerice diskografa i izvođača, te novinara u odnosu na nakladnike informativnih publikacija.

Odbacila je tvrdnju Katarine Peović (RF) da se zakonom u privilegirani položaj stavlja vlasnike medija i producente u odnosu na novinare. „Zakonom su po prvi put novinarska djela definirana kao autorska djela i izrijekom je navedena obveza navođenja referencija i za izdavača i za novinara i stvoreni su preduvjeti, za razliku od sada, da novinari po prvi put ostvare naknade od digitalnog korištenja svojih djela”, istaknula je Obuljen Koržinek. Odbacila je i da se zakonom ne uvažavaju glumci. "Jako volimo glumce”, odgovorila je Urši Raukar Gamulin (Možemo) koja je upitala zašto ne voli glumce.

Složila se s Miroslavom Škorom (NZ)  da postoji prijepor između diskografa i izvođača o tome postoje li između njih ugovori, ali i poručila kako ministarstvo ne može o tome donositi sudove jer se radi o privatno-pravnim odnosima. "Zbog te nerazjašnjene situacije postavili smo princip kojim smo predvidjeli regulaciju koja kreće od donošenja zakona i dali rok od tri godine za eventualno prijeporne situacije", rekla je. Kako ćete braniti zakon dođe li do procjene ustavnosti zbog povratnog djelovanja, upitao je Davor Dretar (DP). Pitanje ustavnosti postavila je i Dalija Orešković (Centar) navodeći da se uvodi prividna retroaktivnost zakona. Na zakonu je radio veliki broj stručnjaka te ako dođe do tužbe, sigurna sam da ćemo ga obraniti, poručila im je ministrica.