Dnevne novosti

Sud EU-a kaznio Poljsku s 500 tisuća eura dnevno zbog nepoštivanja odluke o rudniku

21.09.2021 07:05 BRUXELLES, 20. rujna 2021. (Hina) - Sud EU-a naložio je u ponedjeljak Poljskoj da plaća Europskoj komisiji 500 tisuća eura dnevno jer ne poštuje raniju odluku suda da zaustavi eksploataciju rudnika lignita u Turowu, blizu granice s Češkom i Njemačkom.

Poljska, koja ovisi o ugljenu, u sporu je po tom pitanju s Češkom, koja joj zamjera da rudnik nanosi štetu češkoj lokalnoj zajednici uz granicu. Odluku je potpisala potpredsjednica Suda Rosario Silva de Lapuerta, koja je odbacila prigovor Poljske i odredila kaznu od 500.000 eura dnevno počevši od dana službene objave pa sve dok ne ispuni raniji nalog Suda o obustavi eksploatacije toga rudnika. Konačnu presudu u ovom predmetu koji je pokrenula Češka protiv Poljske bit će donesena kasnije. Ova odluka je privremena i ni na koji način ne prejuducira kasniju odluku Suda, navodi se u priopćenju Suda EU-a. 

Poljske vlasti odobrile su 1994. godine koncesiju na korištenje toga rudnika do 30. travnja 2020. godine. Prema poljskom zakonu iz 2008. godine, valjanost koncesije za eksploataciju lignita može se produžiti jednom u razdoblju od šest godina bez procjene utjecaja na okoliš. Nakon zahtjeva korisnika koncesije za produljenjem koncesije, poljske su vlasti odobrile produljenje eksploatacije do 2026. godine. 

Češka vlada se nakon toga žalila Europskoj komisiji tvrdeći da eksploatacija toga rudnika nanosi štetu za okoliš u tom pograničnom području i da se odlukom o produljenju koncesije krše zakoni EU-a. Češka se također obratila i Sudu EU-a tražeći da odredi kaznu Poljskoj od pet milijuna eura dnevno sve do zatvaranja rudnika. Sud je u ponedjeljak prihvatio taj zahtjev ali je odredio znatno manji iznos kazne.