Dnevne novosti

Produbljuje se kriza u BiH, srpski zastupnici nisu došli na sjednicu Parlamenta BiH

21.09.2021 07:10 MOSTAR, 20. rujna 2021. (Hina) - Kriza vlasti u BiH nastavila se produbljivati nakon što su srpski zastupnici u ponedjeljak bojkotirali zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH zbog nametanja zakona o negiranju genocida, dok su njihove hrvatske kolege zatražile prekid sjednice, a bošnjačka većina odlučila nastaviti rad.

Srpski zastupnici iz reda vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika, ali i najvećih oporbenih stranaka SDS-a i PDP-a, nisu došli na sjednicu koja se održava u velikoj dvorani Parlamentarne skupštine BiH. Oni odbijaju sudjelovati u radu zajedničkih institucija na razini BiH na temelju zaključaka entitetske Narodne skupštine Republike Srpske, koja je takve odluke donijela nedugo nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Kaznenog zakona kojim se sankcionira negiranje genocida te ratnih zločina.

Predsjednik kluba HDZ-a BiH i HNS-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović pozvao je, uoči utvrđivanja dnevnoga reda, na prekid sjednice kako bi se sa srpskim zastupnicima pokušao postići dogovor oko nastavka rada ovog zakonodavnog tijela. "Ovo je jedan od najtežih vrhunaca političke krize. Zato tražim da se ova sjednica prekine", rekao je Lovrinović. Po njegovim riječima, kriza bi se mogla dodatno produbiti u slučaju ako se nastave donositi odluke bez suglasja svih konstitutivnih naroda. Tome su se usprotivili predstavnici većinskih bošnjačkih stranaka tvrdeći da oni nisu izazvali problem.

Predsjednik kluba vodeće bošnjačke SDA Adil Osmanović rekao je ako je Parlament pravo mjesto za rješavanje prijepora. "Ovdje smo trebali otvoriti raspravu o političkoj krizi i donijeti zaključke. Mi činimo sve da 'otkočimo' rad institucija", rekao je Osmanović. On je izrazio očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik prekinuti blokadu srpske strane. Predsjednik kluba SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je kako ovaj dom državnog Parlamenta nije stvorio krizu, niti ju je dužan rješavati.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je nastavljena bez srpskih zastupnika, a ne nazoči joj ni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji dolazi iz SNSD-a. Gotovo istodobno s time ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu održan je prosvjed sindikata zaposlenika državnih institucija, koji traže da im se poveća plaća i koji su istodobno upozorili da zbog blokada rada institucija BiH nije izvjesno da će dobiti plaću za rujan.

Parlament BiH do sada uopće nije usvojio proračun, a sve isplate se obavljaju preko odluka o privremenom financiranju, koju donosi državno Vijeće ministara. No, srpski dužnosnici i u ovoj instituciji posve su blokirali rad, pa je neizvjesno hoće li se uopće odobriti novo tromjesečno financiranje institucija BiH, od čega ovisi isplata plaća za 22.000 državnih službenika i dužnosnika.