Dnevne novosti

Visoki kazneni sud ubojici supruge povisio kaznu za osam godina

09.09.2021 07:15 ZAGREB, 8. rujna 2021. (Hina) - Visoki kazneni sud povisio je za osam godina zatvorsku kaznu B. O. koji je na varaždinskom Županijskom sudu osuđen na 13 godina zatvora zbog teškog ubojstva izvanbračne supruge i povrede prava djeteta.

Apelacijski sud je precizirao da je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio prvostupanjsku kaznu kojom je B. O. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina tako da je povećao pojedinačnu kaznu zatvora za ubojstvo na 20 godina, dok je za povredu prava djeteta prihvatio kaznu prvostupanjskog suda od godine i šest mjeseci pa je optuženika osudio na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godine. U kaznu zatvora je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se B. O. i dalje nalazi, dodao je apelacijski sud.

Visoki kazneni sud je podsjetio da je B. O. osuđen jer je u prisutnosti zajedničkog 13-godišnjeg djeteta vikao na suprugu i više puta je šakom udario u ruke i tijelo, nakon čega je supruzi nožem ubo u kuk uslijed čega je sutradan preminula uslijed iskrvarenja. Kod djeteta su ovi događaji izazvali jaku uznemirenost i strah, nadodao je sud.

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud precijenio olakotne okolnosti priznanja djela, iskazanog žaljenja i smanjene neubrojivosti optuženika, a podcijenio otegotne okolnosti prijašnje osuđivanosti zbog teške krađe te protuzakonitog lova i ribolova.

''Osmero zajedničke djece, od kojih sedmero maloljetnih, ostalo je bez majke. Te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanja kazne. Kazna zato mora izraziti odgovarajući prijekor društva prema ovakvim ponašanjima'', istaknuo je sud. Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.