Dnevne novosti

Stroge mjere sigurnosti na početku suđenja za teroristički napad u Parizu 2015.

08.09.2021 07:06 PARIZ, 8. rujna 2021. (Reuters/Hina) - Suđenje dvadesetorici osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkim napadu u Parizu 13. studenog 2015., najsmrtonosnijem u mirnodopskoj Francuskoj, počinje u srijedu uz visoke mjere sigurnosti.

U napadu je ubijeno 130 osoba, a stotine su ranjene kada su đihadisti, naoružani i opremljeni samoubilačkim prslucima, napali šest barova i restorana, koncertnu dvoranu Bataclan i sportski stadion. Uz visoku budnost policije, ulice oko Palače pravde na otoku u centru Pariza, kao i okolne obale Seine, bit će zatvorene za automobile i pješake. Oni koji imaju dozvolu za pristup suđenju, morat će proći kroz brojne kontrolne punktove prije nego što im bude dopušten ulazak u sudnicu. Suđenje će trajati devet mjeseci, a u njemu će sudjelovati oko 1800 tužitelja i više od 300 odvjetnika. Francuski ministar pravde Eric Dupond-Moretti nazvao je to sudskim maratonom bez presedana. Donošenje presude očekuje se krajem svibnja sljedeće godine.

Većina optuženih, uključujući Salaha Abdeslama, 31-godišnjeg Francuza marokanskog podrijetla za kojeg se vjeruje da je jedini preživjeli član grupe koja je iznijela napade, suočit će se s doživotnom kaznom zatvora bude li osuđen. Drugi osumnjičenici, među kojima će se šestorici suditi u odsutnosti, terete se za pomaganje u organiziranju napada. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, koja je poticala svoje članove da napadnu Francusku zbog njezinog uključenja u borbu protiv te grupe u Iraku i Siriji.