Dnevne novosti

Europska komisija traži financijske kazne za Poljsku

08.09.2021 07:07 BRUXELLES, 6. rujna 2021. (Hina) - Europska komisija je u utorak zatražila od Suda EU-a da Poljskoj nametne financijske sankcije zbog nepoštivanja naloga toga Suda u pogledu djelovanja Disciplinskog vijeća, nove institucije u poljskom pravosuđu uvedene u okviru opsežne pravosudne reforme, koju posljednjih godina provodi vladajuća koalicija.

Sud EU-a je 14. srpnja naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća. Sud je također utvrdio da nepristranost i neovisnost novog Disciplinskog vijeća nisu dovoljno zajamčeni i da nema zaštite od izravnog ili neizravnog utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti.

Komisija je nakon toga zatražila od Poljske da ispoštuje tu naredbu Suda i da će u suprotnom tražiti financijske sankcije.Komisija je objavila u utorak da Poljska nije poduzela sve potrebne mjere za provedbu naloga Suda EU-a, navodeći da je Disciplinsko vijeće nastavilo djelovati.

Komisija je stoga zatražila od Suda da Poljskoj izrekne novčanu kaznu za svaki dan sve dok se mjere izrečene nalogom Suda ne počnu provoditi u potpunosti.“Pravosudni sustavi diljem Europske unije moraju biti neovisni i pošteni. Prava građana EU-a moraju biti zajamčena na isti način, gdjegod oni žive u Europskoj uniji”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.Komisija je u utorak također poslala Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u pokretanju postupka pred Sudom EU-a zbog toga što poljska vlada nije poduzela potrebne mjere kako bi se uskladila s odlukom Suda EU-a koji je utvrdio da zakon o disciplinskom režimu nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a.