Dnevne novosti

Sud EU-a: Njemački regulator mora neovisno određivati mrežne naknade za struju i plin

03.09.2021 07:05 BRUXELLES, 2. rujna 2021. (Hina/dpa) - Njemački regulator mora određivati mrežne naknade za struju i plin neovisno o politici, presudio je u četvrtak Sud EU-a, naznačivši da bi BNetzA trebao biti izdvojen iz sastava ministarstva gospodarstva.

Njemačka nije pravilno primijenila odredbe Direktive EU-a o električnoj energiji i Direktive o prirodnom plinu, presudio je najviši sud EU-a, uvaživši u cijelosti tužbu Europske komisije na određivanje naknada u distribucijskim mrežama u Njemačkoj. BNetzA određuje mrežne naknade na temelju propisa koje su utvrdili političari i, gledano iz perspektive Europske komisije, nije dovoljno neovisan jer mora slijediti političke smjernice.

Presuda će vjerojatno značajno ojačati utjecaj regulatora koji je trenutno podređen ministarstvu gospodarstva. Njemačka vlada sada mora zakonski urediti drugačiju metodu izračuna naknada i redefinirati ulogu BNetzA-e, tumači agencija dpa. Mnogi u energetskom sektoru strahuju od neovisnog regulatora, a neki se čak pribojavaju da bi njegove odluke mogle biti štetne za njemačko gospodarstvo. Potrošači zasada nemaju razloga za strah jer bi odluka europskog suda mogla srednjoročno rezultirati i povoljnijim tarifama, dodaje dpa.