Dnevne novosti

Plenković: Ako bude potrebno, mijenjat ćemo zakon oko prešutnih prekoračenja

02.09.2021 07:40 KASICA
BLED, 1. rujna 2021. (Hina) - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak vezano uz ukidanje prešutnih minusa na tekućim računima građana da kao premijer želi utvrditi činjenice te ako bude potrebe to pitanje regulirati zakonom.

"Čuo sam se s ministrom financija, imat ćemo Uži kabinet pa ćemo raspraviti tu temu. Poslao sam poruku guverneru da se vidimo sutra. Kao predsjednik Vlade želim utvrditi činjenice. Puno je informacija koje su u eteru, ne znam jesu li one točne, je li zaista toliki iznos kamata, toliki broj računa i ljudi", izjavio je premijer novinarima nakon 16. Bledskog strateškog foruma. "Kao Vlada nemamo načina da provjerimo te podatke osim da pitamo HNB. Tražit ćemo ih mišljenje, podatke i točan stav. Ako je potrebno, sazvat ću i sastanak s predsjednicima uprava banaka u Hrvatskoj da vidimo i s njima o čemu se tu radi”, kazao je Plenković i istaknuo spremnost da se to pitanje, ako bude potrebe, riješi i izmjenom zakona.

"Ako je potrebno promijeniti zakon, ako postoji praznina koja je dovela do toga da ljudi nisu informirani kao što danas potrošač mora biti informiran o bilo kakvoj financijskoj reperkusiji na njega, onda ćemo to pitanje regulirati. Tu se prije svega radi o prešutnom prekoračenju koje je očito vrlo problematično. Budući je stvar vrlo ozbiljna, želim prvo imati sve fakte na stolu, provjerene i točne i nakon toga ćemo donositi odluke", kazao je Plenković.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića o tome zašto cijepljeni moraju nositi maske, uključujući i članove Vlade koji su cijepljeni, Plenković je rekao treba nositi maske bez obzira na to jeste li se cijepili ili ne, ako je to preporuka.“Bez obzira jeste cijepljeni ili ne, ako je potrebna i ako je takva preporuka treba je koristiti. Mislim da smo s mjerama napravili ono što treba, imamo objektivnu slabiju dinamiku cijepljena, ne znam što da više napravimo a da ne pritišćemo ljude nekim odlukama, mogu se samo pouzdati u razboritost, mudrost i informiranost i želju za zdravljem hrvatskog naroda ”, rekao je Plenković.Dodao je kako i predsjednik Republike na putovanjima također nosi masku iako je cijepljen.

Za imenovanje ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost  Valentina Franjića premijer je potvrdio da je oko toga postigao konsenzus sa predsjednikom države.