Dnevne novosti

Silovatelju i ubojici 20 godina za seriju razbojstava i pokušaj ubojstva policajca

02.09.2021 07:20 ZAGREB, 1. rujna 2021. (Hina) - Zbog serije razbojstava u poštama i uredima za otkup zlata u Zagrebu i Bjelovaru od lipnja do prosinca 2014., kojom prilikom je pokušao ubiti policajca i vlasnika ureda za otkup zlata, na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je nepravomoćno na 20 godina zatvora osuđen I. S. (49).

Za pokušaj ubojstva I. S. je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, za protupravno oduzimanje slobode na osam mjeseci, dok je za razbojstvo koje je počinio nenaoružan dobio godinu dana zatvora, a za ostalih sedam razbojstava koje je počinio s pištoljem dobio je po tri godine zatvora za svako, doznaje Hina na sudu. I. S. je zbirno osuđen na 27 godina i osam mjeseci zatvora, a kako jedinstvena kazna uvijek mora biti manja od zbroja pojedinačnih kazni, I. S. je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina.

''Vi ste višestruko osuđivana osoba koja je osuđivana za ubojstvo iz koristoljublja i silovanje. Uz to, jedno vrijeme ste bili u bijegu zbog čega ste bili nedostupni pravosuđu. Sud ne vidi razloga da bi vam bilo koju od ovih pojedinačnih kazni umanjio ispod zakonskog minimuma'', poručila je I. S. u obrazloženju presude sutkinja Koraljka Bumči.

Razbojstva i pokušaj ubojstva policajca I. S. je skrivio mjesec dana nakon što je pušten iz istražnog zatvora u kojem je proveo godinu dana zbog silovanja svoje tadašnje djevojke. Za to silovanje je u svibnju 2014. osuđen na tri godine zatvora, ali mu je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza pa je nakon izlaska iz istražnog zatvora počinio seriju razbojstava. Silovanje tadašnje djevojke I. S. je počinio nakon što je pušten s odsluženja zatvorske kazne od 15 godina na koju je osuđen zbog ubojstva iz koristoljublja rođakinje, a koje je, zajedno s D. B., počinio u ožujku 1997. godine kako bi se domogli deviza i zlata.