Dnevne novosti

Poljski sud odgodio odluku o tome ima li primat nacionalno ili europsko pravo

01.09.2021 07:05 VARŠAVA, 31. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Poljski ustavni sud ponovno je u utorak odgodio odluku o tome ima li prednost poljski ustav ili ugovori Europske unije, što bi moglo dovesti u pitanje pravni poredak EU-a. 

Ročište, prvotno predviđeno za srpanj, odgođeno je za 22. rujna nakon pritužbe poljskog ombudsmana za ljudska prava da jedan od sudaca, bivši zastupnik vladajuće stranke Stanislaw Piotrowicz, ne bi trebao sudjelovati u donošenju odluke jer je bio upleten u pravosudne reforme kojima se protivi Bruxelles.

Riječ je o dugogodišnjem sporu s EU-om u vezi promjena sudskog sustava u Poljskoj. Bruxelles je nezadovoljan zbog, kako smatra, pokušaja potkopavanja neovisnosti pravosuđa. Varšava odgovara da se Unija neopravdano miješa u njezina unutarnja pitanja. Primat europskog prava nad nacionalnima temelj je europskih integracija. Oporbeni političari smatraju da osporavanje tog načela ugrožava ne samo dugoročnu budućnost Poljske u Europskoj uniji, nego i stabilnost cijele Unije.

"To bi dovelo do Europe à la carte, gdje različite zemlje primjenjuju europsko pravo na različite načine.... Europsko pravo treba jednog arbitra, a to je Europski sud pravde", rekla je europska povjerenica za europske vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Poljska tvrdi da europski ugovori ne daju Bruxellesu pravo da se miješa u pravosudne sustave država članica. "Ustav je najviši zakon u našoj zemlji", rekao je poljski ministar Michal Wojcik. "Kada bi bilo drugačije, to bi značilo da nismo suverena zemlja. Nismo pristali na to u europskim ugovorima".