Dnevne novosti

WHO i UNICEF protiv zatvaranja škola zbog pandemije

31.08.2021 07:05 ŽENEVA, 30. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - Zatvaranje škola zbog pandemije imalo je katastrofalan učinak na učenike zbog čega u budućnosti ne bi trebalo zatvarati škole, savjetovali su u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF.

Slična zatvaranja ne bi trebalo uvoditi nakon što se učenici vrate u klupe poslije ljetnih praznika, navode WHO i agencija UN-a za djecu UNICEF. Pozvali su europske vlade da osiguraju otvorene škole usprkos širenju covida-19.

Mjere koje mogu pomoći održavanju škola otvorenim uključuju cijepljenje učitelja i djece starije od 12 godina, osiguravanje dobrog provjetravanja učionica, omogućavanje što manjih razreda, razmak između učenika i redovno testiranje na covid-19, kažu spomenute organizacije. Europski ured WHO-a obuhvaća 53 zemlje, od članica EU-a do Bjelorusije, Rusije i Turkmenistana. Pandemija je prouzročila najkatastrofalniji prekid školske nastave u povijesti, kazao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

Kluge drži da je nastava u školi apsolutno nužna za mentalno zdravlje i društvene vještine mladih, kao i za njihovo obrazovanje. Škole čine djecu sretnim i produktivnim članovima društva, kazao je. Dodao je i da je duboko zabrinut zbog brzog porasta broja zaraženih, pogotovo u balkanskim zemljama, na Kavkazu i u Srednjoj Aziji, što pripisuje zaraznijoj delta varijanti, povećanom putovanju u druge zemlje i ublažavanju mjera u mnogim zemljama. WHO je također izrazio zabrinutost zbog usporavanja kampanje cijepljenja, pri čemu je otprilike pola stanovnika Europe primilo cjepivo. Procjepljivanje se usporilo u proteklih šest tjedana, kaže Kluge.