Dnevne novosti

MUP: U Hrvatsku stiglo 19 afganistanskih državljana

30.08.2021 07:35 ZAGREB, 28. kolovoza 2021. (Hina) - Devetnaest afganistanskih državljana koji su bili potpora delegaciji Europske  unije u Kabulu stigla je u subotu navečer u zagrebačku zračnu luku, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Skupinu od 19 afganistanskih državljana čine tri obitelji s djecom i jedan samac. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, navodi MUP. Dodaje da je riječ o osobama i članovima njihovih obitelji koji su bili potpora EU delegaciji u Kabulu, a prethodno su prošli sve potrebne sigurnosne provjere.

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, oko 500 domaćih ljudi, a riječ je uglavnom o prevoditeljima, logističarima i njihovim obiteljima. Hrvatska se odazvala tom pozivu EEAS-a i u znak europske solidarnosti odlučila prihvatiti 20 osoba čiji su životi i sigurnost ugroženi dolaskom talibanskog režima. Prije dolaska skupine afganistanskih državljana u suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova provedene su sve prethodno potrebne radnje, podsjeća MUP.

Brigu o afganistanskoj skupini preuzeli su djelatnici MUP-ove Uprave za imigraciju. S obzirom na to da je među njima čak deset maloljetnih osoba skupina će biti smještena u MUP-ovom smještajnom objektu za ranjive skupine gdje su im osigurani svi potrebni uvjeti, navodi se u priopćenju. MUP dodaje da zbog sigurnosti navedenih osoba koje su pod zaštitom Republike Hrvatske ne može davati više informacija.