Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud poništio moratorij na deložacije

30.08.2021 07:10 WASHINGTON, 27. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) – Američki Vrhovni sud ukinuo je moratorij na deložacije koji je vlada predsjednika Joea Bidena uvela u područjima pogođenima pandemijom covida-19, zbog čega je Bijela kuća izrazila žaljenje i pozvala na "žurnu" akciju.

Vrhovni sud je prihvatio žalbu udruge stanodavaca i agenata za prodaju nekretnina kojom su tražili ukidanje moratorija što ga je uveo Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (CDC), a koji je trebao vrijediti do 3. listopada.

Najviši američki sud smatra da je CDC tom odlukom djelovao izvan svog djelokruga. „Da se moratorij na deložacije nastavi mora ga odobriti Kongres“, napisali su suci. Vrhovni sud je u lipnju glasao s 5 glasova 'protiv' i 4 'za' ukidanje moratorija, no presudni glas bio je onaj konzervativnog suca Bretta Kavanaugha koji je tada rekao kako vjeruje da je ta mjera nezakonita, no da će ju ostaviti na snazi jer je istjecala samo mjesec dana poslije. 

CDC je moratorij donio u rujnu 2020., u vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je istekao onaj raniji koji je donio Kongres. CDC je svoju odluku temeljio na zakonu iz 1944., pravdajući ju borbom protiv covida-19. Oni koji ne mogu platiti stanarinu, priopćila je ta agencija, ne smiju biti primorani boraviti među velikim brojem ljudi ili u prihvatnim centrima za beskućnike, gdje postoji opasnost širenja virusa. 

Bijela kuća je objavila da je razočarana odlukom Vrhovnog suda pa je pozvala savezne države, lokalne vlade, stanodavce i vladine agencije da „djeluju brzo“ kako bi spriječili deložacije. "Bidenova administracija razočarana je što je Vrhovni sud blokirao nedavni moratorij CDC-a na deložacije u vrijeme velikog broja zaraženih sojem delta diljem zemlje", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Ta odluka može naštetiti obiteljima i izložiti zajednice većem riziku od covida-19, rekla je. Moratorij se odnosio na gotovo 92 posto američkih okruga koji su najviše ugroženi pandemijom koronavirusa.