Dnevne novosti

Plenković: Uspjeli smo izbalansirati zdravstvenu zaštitu i ekonomiju

26.08.2021 07:40 ZAGREB, 25. kolovoza 2021. (Hina) - Hrvatska je u pandemiji covida-19 uspjela izbalansirati zdravstvenu zaštitu građana s ekonomskim interesima, izjavio je Andrej Plenković u srijedu na prijemu za hrvatske veleposlanike i konzule.

"Mislim da možemo kazati da smo uspjeli izbalansirati zdravstvenu zaštitu naših građana, naše ekonomske interese, financijske interese, pogoditi mentalitet hrvatskog čovjeka i stvoriti pretpostavke za gospodarski oporavak i gospodarski rast", kazao je Plenković, naglasivši da su to bili "temeljni ciljevi" vlade.

Pandemija covida-19 je "u potpunosti izmijenila agendu međunarodnih odnosa, upravljanja i komunikacija" te je utjecala na "naše zdravlje, naše gospodarstvo, financije i svakodnevni život ljudi u svijetu", istaknuo je Plenković."Svatko se u tom procesu nastojao kroz suradnju s drugim državama i organizacijama postaviti da zaštiti zdravlje svojih sugrađana. Isto tako da sačuva gospodarstvo, a u najvećoj mjeri i način života”, dodao je.

Plenković je poručio i da Hrvatska treba iskoristiti činjenicu da je među zemljama koje će u idućem desetljeću dobiti najviše europskih sredstava, što joj daje oslonac za "razvojno desetljeće". “Hrvatska će u desetljeću pred nama koje je po meni zaista pravo izvorno razvojno desetljeće neopterećeno bilo kojim drugim strateškim ciljevima ili okolnostima koje su nam prijetile u prvih 30 godina hrvatske demokracije, imati na raspolaganju i instrumente i sredstva i političku volju da učini kvalitetniji život svojim sugrađanima”, kazao je.

Osvrnuo se i na krizu u Afganistanu po talibanskom preuzimanju vlasti, istaknuvši da si je Hrvatska zadala tri temeljna cilja: omogućavanje povratka hrvatskim državljanima, doprinos stabilizaciji zemlje i djelovanje kako bi se "učinilo sve da ne bude" ponavljanja velikog migracijskog vala poput onog iz 2015./2016.