Dnevne novosti

Inspektori će na mjesec dana zatvarati klubove koji se ne drže mjera

25.08.2021 07:25 ZAGREB, 24. kolovoza 2021. (Hina) - Državni inspektorat više neće tolerirati nepoštovanje mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite te će svi recidivisti biti zatvoreni na mjesec dana, piše u utorak Jutarnji list.

Kako doznajemo u inspektoratu, zatvarat će se objekti koji budu uhvaćeni treći put u prekršaju, odnosno ako ni nakon dvije kazne ne budu poštovali radno vrijeme i druge propisane odluke, navodi dnevnik. Od početka godine Državni inspektorat nije zatvorio niti jedan ugostiteljski objekt, čak i kada je više puta uhvaćen u radu izvan dozvoljenog radnog vremena ili u točenju alkohola nakon tog vremena.

Neki ugostitelji idu tako daleko da čak niti ne pokušavaju sakriti da rade nakon ponoći. Oglašavaju se na svojim profilima na društvenim mrežama, pozivaju goste, uglavnom mladu populaciju željnu zabave, da se zabave do dugo u noć. Primijećeno je čak da neki izdaju račune u sitne noćne sate.

Prekršitelji bi tako mogli imati problema s više inspekcija i odgovarati na više razina, od prekršajne do kaznene, zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kako kažu u inspektoratu, od početka epidemije cilj je bio partnerski odnos s ugostiteljima i to uglavnom funkcionira vrlo dobro, no pojedinci se žestoko opiru.

Do 15. kolovoza od početka godine napravljeno je 4520 nadzora te je na licu mjesta naplaćeno 138 kazni, izdano je 314 optužnih prijedloga i 37 prekršajnih. Što se tiče optužnih prijedloga, riječ je o onima koji nisu htjeli platiti kaznu, tako da se ti predmeti sada vode na sudovima, koji će na osnovu izvještaja inspektora i izjava vlasnika objekata donositi odluke o tome hoće li biti kažnjeni i koliki će biti iznos kazne.