Dnevne novosti

UN ima vjerodostojna izvješća o kršenju ljudskih prava u Afganistanu

25.08.2021 07:05 ŽENEVA, 24. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) – Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u utorak je rekla da je primila vjerodostojna izvješća o ozbiljnim zločinima talibana u Afganistanu, uključujući pogubljenja bez suđenja, kršenja ženskih prava i ograničavanje prosvjeda protiv njihove vladavine.

Michelle Bachelet nije u govoru pred Vijećem za ljudska prava iznijela više detalja o egzekucijama, ali je forum u Ženevi pozvala da uspostavi mehanizam kojim će se podrobnije nadzirati djelovanje talibana. Upozorila je da je odnos talibana prema ženama "fundamentalna crvena linija“. "Vlada veliki strah za žene, novinare i novu generaciju čelnika civilnog društva koji su se pojavili proteklih godina“, rekla je bivša čileanska predsjednica na izvanrednoj sjednici Vijeća sazvanoj na zahtjev Pakistana i Organizacije islamske suradnje (OIC).

Bachelet je naglasila kako su "u opasnosti od nasilja te represije i afganistanske etničke i vjerske manjine, uzevši u obzir ranija kršenja ljudskih prava pod vladavinom talibana i izvješćima o ubojstvima i ciljanim napadima proteklih mjeseci“.

Nasir Ahmad Andiša, afganistanski diplomat iz vlade odbjegle iz Kabula, pozvao je talibane na odgovornost, opisujući "neizvjesnu i strašnu“ situaciju u kojoj milijuni strahuju za svoje živote. Neovisni UN-ovi stručnjaci za ljudska prava su u odvojenom priopćenju upozorili da velik broj ljudi strahuje od osvete jer talibani "nastavljaju od vrata do vrata pregledavati domove“. "Već stižu izvješća o pretresima, uhićenjima, zlostavljanjima i zastrašivanjima, kao i zapljenama imovine i osvetama“, kazali su.

Vijeće će razmotriti nacrt rezolucije koju je u ime OIC-a predložio Pakistan i u kojem će se izraziti zabrinutost zbog situacije u Afganistanu. U predloženoj rezoluciji se talibani izrijekom ne spominju niti se predviđa misija Vijeća u Afganistanu. Umjesto toga, u nacrtu se Bachelet poziva da ponovno u ožujku 2022. izvijesti forum o stanju u toj zemlji, a sve strane u Afganistanu da poštuju ljudska prava, uključujući "potpunu i značajnu uključenost žena“ i manjina u društvo. "Očekivali smo snažniji tekst, ovaj je u ekstremno skroman i vrlo smo razočarani“, rekao je neimenovani zapadni diplomat u vrijeme nastavka pregovora o završnom tekstu. 

Pakistan se dugo smatrao podržavateljem talibana, posebno njegovi obavještajno-sigurnosni krugovi, a taj islamistički pokret nastao je upravo na paštunskom sjeveru Pakistana početkom devedesetih. Aktualni premijer Pakistan Imran Khan je pobjedu talibana ovaj mjesec proglasio "razbijanjem okova mentalnog ropstva“, prenosi Independent.