Dnevne novosti

MMF posebnim pravima vučenja osigurao članicama 650 mlrd dolara u koronakrizi

24.08.2021 07:05 WASHINGTON, 23. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond (MMF) podijelit će u ponedjeljak članicama oko 650 milijardi dolara u posebnim pravima vučenja (SDR) kako bi im pomogao u borbi protiv pandemije covida 19, izjavila je direktorica Kristalina Georgieva.

Vrijednost izdanja najveća je u povijesti MMF-a, istaknula je čelnica MMF-a u priopćenju, napomenuvši da će posebna prava vučenja (SDR-ovi) biti dopuna deviznih rezervi članica i da će smanjiti smanjiti njihovu potrebu za skupljim zaduživanjem kod kuće i u inozemstvu. "Raspodjela MMF-a značajna je pomoć svijetu, prava će, budu li mudro upotrijebljena, pružiti jedinstvenu priliku za suzbijanje krize bez presedana", dodala je Georgieva.

Zemlje mogu upotrijebiti prava vučenja kako bi pomogle gospodarstvu i pojačale borbu protiv koronakrize, ali ne bi trebale koristiti prošireni fiskalni prostor za odgodu nužnih reformi u gospodarstvu niti za restrukturiranje duga, istaknuo je MMF u odvojenom priopćenju.

Svaka zemlja dobit će SDR-ove razmjerno udjelu u ukupnoj MMF-ovoj kvoti, a potom mora pronaći zemlju partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibilne valute. Vrijednost prava temelji se na košarici valuta koju čine dolar, euro, juan, jen i britanska funta. Kvota Hrvatske iznosi 717,4 milijuna SDR-ova, što čini 0,15 posto ukupne kvote MMF-a, prema podacima na internetskoj stranici Hrvatske narodne banke.

Gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju dobit će oko 275 milijardi dolara u SDR-ovima, a zemlje s niskim dohotkom oko 21 milijardu dolara, navela je Georgieva.MMF poziva bogate zemlje da svoje SDR-ove preusmjere siromašnijima kojima su potrebnije, dodala je, napominjući i da bogati mogu prepustiti MMF-ovoj Zakladi za smanjenje siromaštva i poticanje rasta.

MMF pak nastavlja s inicijativom osnivanja Zaklade za otpornost i održivost, koja bi mogla upotrijebiti "poklonjena" prava vučenja za pomoć najranijivijim zemljama u strukturnoj transformaciji, uključujući ublažavanje posljedica klimatskih promjena, dodala je šefica MMF-a. Bogatije zemlje mogu također usmjeriti svoja prava vučenja u kredite koje isplaćuju multilateralne razvojne banke. MMF je prošli puta izdao nova prava vučenja 2009. godine, u vrijednosti 250 milijardi dolara, kako bi ublažio posljedice globalne financijske krize, podsjeća Reuters.