Dnevne novosti

NATO će procjenjivati afganistansku vlast po poštivanju međunarodnih obaveza

23.08.2021 07:05 ZAGREB, 20. kolovoza 2021. (Hina) – Ministri vanjskih poslova članica NATO saveza u petak su naglasili kako će svaku buduću vlast u Afganistanu procjenjivati na temelju poštivanja međunarodnih obaveza i borbi protiv terorizma.

Ministri članica NATO-a održali su izvanredni sastanak posvećen stanju u Afganistanu, a Hrvatsku je predstavljala državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Andreja Metelko-Zgombić. Ministri su izrazili zajedničku zabrinutost razvojem situacije u Afganistanu, nakon što su talibani osvojili Kabul i time preuzeli vlast nad državom.

 Ministre brinu izvješća o nasilju i teškim kršenjima ljudskih prava, a pozvali su na omogućavanje sigurnog nastavka evakuacije državljana članica i Afganistanaca, „osobito onih koji su podupirali napore Saveza i međunarodne zajednice, što je u ovom trenutku najvažnija neposredna zadaća i dužnost Saveza“, priopćeno je iz MVEP-a. Na sastanku je naglašeno kako će svaku buduću vlast u Afganistanu procjenjivati sukladno poštovanju svojih međunarodnih obveza te osiguranju da ta država nikada više ne posluži kao sigurno utočište za teroriste, stoji u priopćenju. 

Hrvatska je u svojoj izjavi istaknula kako situacija u Afganistanu predstavlja ozbiljan humanitarni i sigurnosni izazov na regionalnoj, ali i globalnoj razini. Izrazila je zahvalnost saveznicama i partnerima na podršci i pomoći pri evakuaciji hrvatskih državljana te se pridružila pozivima na zaštitu ljudskih prava, osobito prava žena, djece i manjina.