Dnevne novosti

Uhićena glavna urednica neovisne bjeloruske novinske agencije

19.08.2021 07:05 KIJEV, 18. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Glavna urednice jednog od vodećih neovisnih bjeloruskih medija uhićena je nakon što je policija tijekom noći pretresla njen dom, objavili su u srijedu bjeloruski dužnosnici.
Ranije u srijedu je bjelorusko novinarsko društvo objavilo da je policija pretresla domove radnika online novinske agencije BelaPAN i da nije uspjelo kontaktirati glavnu urednicu Irinu Levšinu. Kasnije je državno odvjetništvo priopćilo da su Levšina i dvoje drugih radnika BelaPANA pritvoreni zbog sumnje na organiziranje i sudjelovanje u radnjama kojima se kršio javni red. "Istražitelji su pokrenuli poreznu reviziju aktivnosti BelaPAN-a, tijekom koje su već otkrivene povrede zakona o porezima Republike Bjelorusije", navodi se u priopćenju. Reuters nije uspio dobiti komentar od BelaPAN-a.

Bjeloruske vlasti vode represivnu kampanju protiv nedžavnih medijia, organizacija za ljudska prava i vođa prosvjeda protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka od kolovoza, kada je on ponovno izabran na predsjedničkim izborima. Oporba i zapadni promatrači navode da su izbori bili namješteni. Novinarsko društvo navodi da je trenutno u zatvoru najmanje 30 novinara te da policija vodi 50 raznih istraga protiv novinara. Snage sigurnosti pojačale su represiju proteklih tjedana, a policija je u srpnju izvela niz racija protiv aktivista, novinara i nevladinih organizacija, optužujući ih za organiziranje prosvjeda i izazivanje nereda. Ovoga je mjeseca bjeloruska atletičarka Kriscina Cimanovskaja bila prisiljena prebjeći, dok se natjecala na Olimpijskim igrama. Nakon neslaganja sa svojim trenerima došla je, kako kaže, naredba "odozgo", da ju se vrati iz Tokija u Bjelorusiju, zbog čega su zapadne zemlje uvele nove sankcije Minsku.