Dnevne novosti

Vrhovni sud dopustio prijedlog o obračunu osnovice za plaće državnih službenika

18.08.2021 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
ZAGREB, 17. kolovoza 2021. (Hina) - Vrhovni sud RH objavio je u utorak da je dopustio prijedlog Općinskog suda u Slavonskom Brodu, za rješavanje pravnih pitanja važnih za jedinstvenu primjenu prava u istovrsnim sporovima državnih službenika protiv poslodavca, Republike Hrvatske.

Riječ je o prijedlogu Općinskog suda u Slavonskom Brodu, Stalne služba u Novoj Gradiški, od 25. lipnja 2021. Vrhovni sud RH je riješio pitanja o izjednačavanju osnovice za obračun plaće u 2016. za državne službenike i namještenike s osnovicom javnih službenika i o primjeni osnovice za obračun plaće. Iz dostavljenih obavijesti proizlazi da je pred prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj pokrenuto više od dvije tisuće predmeta u kojima odluka ovisi o tim pravnim pitanjima, kaže se u priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama VS RH. Nakon donošenja rješenja, Vrhovni sud RH odmah je objavio svoje rješenje na e-oglasnoj ploči sudova. "Prvostupanjski sudovi u svojim postupcima mogu odrediti njihove prekide, a stranke i umješači mogu u roku od 45 dana podnijeti svoja očitovanja o rješenju navedenih pitanja. VS RH  dužan je odluku o pitanjima donijeti u roku od 90 dana, nakon čega su svi sudovi, u nastavljenim postupcima, vezani tim pravnim shvaćanjem", navodi se u priopćenju.

Na taj način, dodaje se, Vrhovni sud RH donosi pravno shvaćanje unaprijed, te omogućuje prvostupanjskim sudovima da brže i lakše donesu svoje odluke. Time će se povećati pravna sigurnost, jer neće biti moguće da sudovi donesu različite odluke o postavljenim pravnom pitanju, a strankama će se omogućiti pravo na suđenje u razumnom roku, uz manje troškove postupka, i u krajnjoj liniji, smanjiti opterećenost Vrhovnog suda RH istovrsnim predmetima, zbog toga što više neće biti potrebe za ujednačavanjem različite sudske prakse sudova nižeg stupnja, zaključuje se u priopćenju, kojeg je potpisao koju je potpisao glasnogovornik VS RH, sudac Željko Pajalić.