Dnevne novosti

Njemački demokršćani nazvali Afganistan "najvećim fijaskom" u povijesti NATO-a

17.08.2021 07:05 BERLIN, 16. kolovoza 2021. (Hina) - Vladajući njemački demokršćani ocijenili su u ponedjeljak da je Afganistan najveći fijasko u povijesti NATO-a, a kancelarka Angela Merkel rekla da je odluku o povlačenju svojih postrojbi iz Afganistana SAD donio iz unutarnjopolitičkih razloga.
"Povlačenje američkih postrojbi je izazvalo 'domino efekt‘ koji je doveo do pada afganistanske vlade, poraza afganistanske vojske i do toga da talibani preuzmu vlast", rekla je Merkel na zatvorenome sastanku predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU), prenose njemačke agencije. Njezin nasljednik na mjestu predsjednika CDU-a i kancelarski kandidat na idućim izborima Armin Laschet rekao je da je situacija u Afganistanu "totalno neizvjesna" i krizu u toj zemlji nazvao "najvećim fijaskom" u povijesti Sjevernoatlanskog saveza, rekli su izvori. Merkel je upozorila je da bi događaji u Afganistanu mogli dovesti do novog pokreta izbjeglica i istaknula da bi se težište pomoći trebalo usredotočiti na to da ostanu u regiji. "Mnogi će pokušati napustiti zemlju. Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi susjednim zemljama pomogli u prihvatu izbjeglica“, rekla je Merkel.

I Laschet je istaknuo kako se "ne smije ponoviti 2015.“ aludirajući na veliki priljev izbjeglica u Njemačku te godine, a glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak rekao da se problemi Afganistana "neće moći riješiti migracijom u Njemačku“. Merkel je na sastanku rekla da je potresena razvojem događaja u Afganistanu. "Za mnoge koji su polagali nade u napredak i slobodu, a pritom prije svega mislim na žene, su ovo teški trenuci“, izjavila je kancelarka. Vlada u Berlinu planira iz Kabula evakuirati oko 10.000 ljudi, uključujući lokalno osoblje, odvjetnike i borce za ljudska prava kojima prijeti odmazda talibana.