Dnevne novosti

Mijenja se načina ispisa EU digitalnih COVID potvrda

16.08.2021 07:05 ZAGREB, 13. kolovoza 2021. (Hina) - Mijenja se način ispisa EU digitalnih COVID potvrda koje sadržavaju ispisane pune vrijednosti temeljem kojih je osoba stekla status za izdavanje dokumenta, priopćeno je iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD).

AKD navodi kako od 13. kolovza izdaju EU digitalne COVID potvrde koje sadržavaju ispisane pune vrijednosti podataka temeljem kojih je osoba stekla status za izdavanje dokumenta, umjesto dosadašnjeg ispisa šifri vrijednosti, a u skladu s tehničkom specifikacijom setova podataka za EU digitalne COVID potvrde Europske komisije od srpnja 2021. Dokument tehničke specifikacije je dostupan na poveznici: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/ehealth/docs/digital-green-value-sets_en.pdf.

Ranije izdane EU digitalne COVID potvrde su važeće u obliku u kojem su izdane te nije potrebno podnositi zahtjeve za izdavanjem novih. Agencija navodi i kako u sadržaju zapisa QR koda nije bilo promjena. Osobe koje su zadužene za provjeru EU digitalnih COVID potvrda mogu ispravno validirati potvrde isključivo uz predočenje identifikacijskog dokumenta vlasnika nakon skeniranja QR koda, te je ova informacija također dodana na potvrdama. Obavijest je objavljena i na mrežnim stranicama: https://eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr/novosti/promjena-nacina-ispisa-podataka-na-eu-digitalnim-covid-potvrdama